Merhaba, bu yazımızda Floransa’da yer alan Uffizi Galerisi’ni tarihçesi, eserleri ve mutlaka görülmesi gereken noktaları ile inceleyerek Uffizi Galerisi Bileti, Uffizi Galerisi giriş ücreti, nasıl ziyaret edilmeli gibi konularda tecrübeye dayalı incelemelerimize yer vereceğiz. Maksadımız Uffizi ile ilgili size faydalı olacak bir ziyaret rehberi hazırlamaktı. Dilerseniz doğrudan bilet ve giriş ücreti değerlendirmelerinin yer aldığı bölüme de geçebilirsiniz.
İçindekiler
Uffizi Galerisi Tarihçesi
Dünyanın en eski ve en büyük sanat müzelerinden biri olan Uffizi Galerisi, Statista verilerine göre yılda yaklaşık 2 milyondan fazla ziyaretçi alıyor. Peki nedir kış mevsiminde dahi insanların girmek için 2 saat bilet kuyruğunda bekledikleri bu müzeyi bu denli ünlü ve değerli kılan?
Uzun incelemelerden sonra bunu tek cümle ile yazımızın başında ifade edecek olursak; 13-14’üncü yüzyıllardan 18-19’uncu yüzyıla dek sanatın gelişimini bir zaman tünelinden geçercesine gözlemleyebileceğiniz dünya üzerindeki tek müze & galeri burası. Rönesans’ı ve öncesi & sonrası dönemi neredeyse tüm sanatçılarıyla birlikte gözlemleyebiliyorsunuz.
Uffizi Galerisi’nin binası 1560 yılında Mimar/Ressam Giorgio Vasari (ölüm t. 1574) tasarlandı ve inşaası 21 yıl sonra 1581 yılında tamamlandı. İnşa emrini Toskana Grand-Dükü Cosimo de’Medici (ölüm t. 1574) verdi. Galerinin inşaası Cosimo’nun oğlu Francesco de ‘Medici zamanında tamamlandı. Ne tasarlayan Vasari ne de baba Cosimo binanın bitişini görememiştir.
Vasari’nin ölümünün ardından dönemin sanatçıları Alfonsa Parigi ve de Bernardo Buontalenti bu muhteşem binayı tamamlamışlardır. Yapı U şeklinde tasarlanıp Arno Nehri’ne bağlanacak şekilde tasarlanmıştır. Medici ailesinin bu binadan kapalı bir köprü olan Ponte Vecchio’ya geçitle bağlanarak kentte dolaştıkları da bilinmektedir.
Binanın yapılış maksadı floransalı sulh yargıçları ve bürokratlar için ofis ve de toplantı salonları oluşturmaktır. Zaten binanın adı olan “Uffizi” de İtalyanca’da ofisler anlamına gelmektedir.
Yapılış maksadı ofis olmasına rağmen burada sanat eserleri sergilenmesini ilk düşünen baba Cosimo’dur. Oğlu Francesco de’Medici zamanında yapının 2’inci katı sergi alanı olarak tahsis edilmiştir.
Medici koleksiyonunun toplanması 1581 yılından – 18’inci yüzyılda ailenin son temsilcisi ölene kadar yaklaşık 300 yıl sürmüştür. Uffizi Koleksiyonu’nda Michelangelo, Leonardo da Vinci, Rembrandt, Raphael, Botticelli, Mantegna, Rubens, Raffaello, Tiziano, Caravaggio gibi bir çok “yıldız” ismin eseri vardır. Yapı bununla sınırlı olmayıp antik Roma ve Yunan dönemine ait bir çok heykeli bünyesinde barındırmaktadır.
Medicilerin son mirasçısı Anna Maria Luisa de Medici 1743’te ölmeden önce “Aile Paktı” adı verilen bir belge imzalamıştır. Bu belgede “koleksiyon devlete, kamunun yararına ve yabancıların ilgisini çekmek için dekorasyon olarak kalacaktır” hükmü yer almaktadır. Nitekim o zamanki Toskana Devleti (İtalya henüz birleşmedi) bu paktı uygulamış, dük Peter Leopold (1769) zamanında galeri halka açılmış (bu sayede bu Uffizi Galerisi halka açılan ilk müze ünvanını kazandı) ve de koleksiyonlar türlerine göre düzenlenmiştir. 19’uncu yüzyılda bir çok Rönesans heykeli Bargello Ulusal Müzesine, Etrüsk eserleri ise arkeoloji müzesine taşınmıştır. Uffizi Galerisi bu süreçten sonra resim ağırlıklı bir yapı kazanmıştır.
Yapı bir çok restorasyon geçirdi ve felaket atlattı. 1993’de buraya bir bombalı saldırı düzenlendi, 2006’da yapılan çalışmalarla müze alanı iki katına çıkarıldı, 2007 yılında sel bastı. Son yıllarda “Yeni Uffizi Projesi” adlı bir proje yürütülmektedir ve her yıl bir kaç sergi odası kapatılarak yapının tarihi dokusunu bozmadan aydınlatma, ısıtma ve de klima sistemleri düzenlenmekte ve oluşturulmaktadır.
Uffizi Galerisi Bölümleri & Görülecek Eserler
Binlerce eseri ile iki katta yapılanan Uffizi (İtalyanca’da Galleria degli Uffizi) içinde toplam 101 salon bulunuyor. Eserler kronolojik olarak, yerine göre de akım olarak sıralanıyor. Bu sebeple Uffizi kronolojik olarak resim sanatının gelişimini görebileceğiniz bir galeri niteliğindedir. Uffizi’de sadece resim yok özellikle giriş katında sağlı-sollu sıralanmış antik Roma-Yunan heykelleri var, ama Uffizi daha önce de bahsettiğimiz gibi resim ağırlıklı bir yer.
Uffizi’deki Salonları ad ve numaraları ile sizin için derledik, Pdf olarak yazımızın altında yer alan seyahat dosyaları bölümünden indirebilirsiniz. Bu listeyi ziyaret öncesi bulundurabilirsiniz çünkü Uffizi Galerisi girişinde galeri ile ilgili ücretsiz herhangi bir broşür vermiyorlar. Ayrıca 1’inci ve 2’inci katın harita planını yazımızın altında yer alan Seyahat Dosyaları bölümüne koyuyoruz.
Uffizi Galerisi Gezi Planı
Sıra geldi görülecek eserler değerlendirmemize. Uffizi için bizim gezi süresi önerimiz tam bir gününüzü ayırmanız eğer ayırmaya imkanınız yoksa minimum 3,5-4 saat ayırmanız. Bu anlayarak ve gözlemleyerek gezebilmeniz için sağlıklı süre. Okuyarak ve anlayarak gezmek için geniş bir zaman aralığı ayırmanın yanında arada biraz mola vermekte büyük fayda var. (2’inci katta yer alan kafetaryada mola verebilirsiniz). Ancak bazı durumlarda Uffizi ziyareti için çok sınırlı zaman olabiliyor. Bu konuyla ilgili özellikle ziyaret zamanı kısa olanlar için 2,5 saatlik bir “gezi planı” hazırladık. Uffizi Galerisi ziyareti İtalyan standartlarına göre ikinci kattan başlar ve ilk kattan devam eder. Bu nedenle gezi planımızda göreceğiniz üzere eserleri ikinci kattan başlattık.
Bu gezi planının oluşmasında kendi gözlemlerimiz ve yabancı kaynaklar etkili oldu. Gezi planımızda kat, eser ismi ve salon numaralarına kısaca yer verdik. Ancak liste kalabalık ve uzun olduğundan pdf olarak yine yazımızın sonunda yer alan dosya bölümünde tıklayarak indirebilirsiniz. Burada Uffizi’de sürekli restorasyon olduğunu ve de buna bağlı olarak salonlarda değişiklik olabildiğini bu nedenle listede hata varsa olabileceğini belirtiyoruz. Listedeki eksiklikleri yorum yoluyla iletirseniz memnuniyet duyarız. Ek olarak Google Arts Projesi Uffizi’yi büyük ölçüde sanal ortama aktarmış gitmeden buraya tıklayarak bir göz atmanızda fayda var;
Ayrıca belirtmek gerekir ki, Uffizi Galerisi’nde rehber kitaplar temin edebileceğiniz toplam 3 müze mağazası var, kitapçılara ancak müzeye girdikten sonra erişebilirsiniz. Girişte ücretsiz bir vestiyer var. Büyük sırt çantaları müzeye alınmıyor ve müzeye içecek sokmanıza izin verilmiyor. Gezerken pencerelerden dışardaki muhteşem Floransa manzarasına bakmayı ihmal etmeyin, ayrıca ikinci katta yer alan kafede mola vermenizi şiddetle öneriyoruz, yiyecek-içecek olarak da çikolatalı kruvasan ve cappuccinoyu denemenizi tavsiye ediyoruz. Ziyaretinizin sonunda galerinin çıkışına yakın bir Postane mevcut burada döviz bozdurabilir, müze mağazasından aldığınız bir şeyi postalayabilir (temin edebilirseniz sevdiklerinize kartpostal güzel bir hediye olabilir) ya da koleksiyon amaçlı pul satın alabilirsiniz.
Eser listesi, harita ve süre önerilerinden sonra sizin için derlediğimiz 8 eser ve hikayesini paylaşmak istiyoruz. Gönül ister ki hepsini yazalım ama Uffizi için ayrı site kursak dahi anlatmak çok zor. Ziyaretinizin ardından sizin çektiğiniz fotoğrafları yazımızın yorum bölümünde görmekten keyif duyarız, fotoğraf ve yorumlarınızı bekliyoruz.
Venüs’ün Doğuşu – Botticelli (1485)
Bu eserde, Venüs’ün denizden doğması tasvir edilmektedir. Venüs’ün sol tarafındaki Mevsimler tanrıçası Horae ona palto uzatmaktadır. Uzattığı palto çiçeklerle bezelidir ve ilkbaharın gelişini temsil etmektedir. Venüs’ün sağ tarafında ise rüzgar tanrısı ona doğru üfleyerek Venüs’ün ilerlemesini sağlamaktadır.
Botticelli, klasik dönem heykeli şeklinde modellenmiş çıplak bir kadını aşk tanrıçası Venüs olarak çizmiş aynı zamanda Ürdün nehrinde vaftiz olan İsa’ya da göndermede bulunmuştur. Botticelli bu tabloda (yaptığında henüz 30 yaşındaydı) klasik düşünce ve Hristiyan öğretisini Rönesans tarzıyla birleştirmiş yani bir nevi sentez yapmıştır. Botticelli’nin Sistina Şapeli’ne katkısı bulunduğunu hatırlatmakta fayda var. Bu eserle ilgili yazımızın sonunda yer alan Seçtiğimiz Videolar bölümüne sizin için bir inceleme videosu ekledik.
The Annunciation (Müjde) – Leonardo Da Vinci (1480)
Bu eserde haberci melek olan Cebrail’in (Gabriel) Meryem’e İsa’nın doğacağını müjdelemesi konu alınmıştır. Leonardo’nun bu eseri yaptığı dönemde İncil’in dünyayı açıklayan “tek model” olma özelliği sorgulanıyordu.
Bu durumun Leonardo’nun sanatı üstündeki etkisini bu eserde gözlemleyebiliriz. Şöyle ki eserdeki dini temalarda dünyevi unsurlar daha çok kullanılmıştır. Buna örnek olarak Cebrail Meleği’nin kanatlarının gerçek bir kuşun kanadı gibi çizilmesini gösterebiliriz.
Eseri incelerken eserdeki sayısız çiçek türüne dikkat edin. Gerçekten çok güzel. Eserde nesnelerin ayrıntılarını uzak algılıyoruz. Bunu kelimelerle tarif etmek zor ama eserde farklı bir bulanıklaştırma tekniği uygulandığı şeklinde ifade etmek mümkün. Cebrail figürü ne kadına ne erkeğe benzemektedir, yani cinsiyetsiz olarak resmedilmiştir. Bu eserle ilgili olarak yazımızın alt bölümlerinde yer alan “Seçtiğimiz Videolar” bölümüne sizin için bir inceleme yükledik. Eser ikinci katın 15 no’lu Da Vinci’ye ayrılan salonunda yer alıyor.
Adoration of Magi (Akil Adamların Hayranlığı) – Leonardo da Vinci
Leonardo da Vinci mükemmeliyetçi biriydi. Eserlerini tamamlaması uzun yıllar sürmüştür (Hayatı boyunca tamamladığı 17 eser vardır.) Adı Adoration of Magi (Akil Adamların Hayranlığı) olan bu eser de Da Vinci’nin Milano’ya gitmesi nedeniyle tamamlayamadığı bir eserdir.
6 yıl süren restorasyonun ardından Uffizi Galerisi’nde sergilenen eser aslında 15.yüzyılda çok yaygın olan bir konuyu anlatmaktadır: İsa’nın doğumu ve de yeni hristiyanlık düzeninin pagan değerleri üzerindeki zaferi.
Da Vinci’nin tablosunun arka kısmında Roma’daki Roma Forumu’nda yer alan Maxentius Bazilikası resmedilmiştir. Efsaneye göre bu bina İsa’nın doğduğu gece yıkılmıştır.
Merkez sahnede İsa ile oturan Meryem Ana’yı ve onun önünde diz çöken üç itaatkar kralı görüyoruz. Bu sahne durgun bir kompozisyonda resmedilmiştir. Ancak bunun aksine bu kutsal sahnenin durgunluğunu ihlal eden düzensiz bir arka plan dikkatimizi çekiyor.
Bu tablo ile Milano’da yer alan Son Akşam Yemeği arasında benzerlikler vardır. Her iki eser de sahneye sabitlik vermek için merkezde üçgen bir şekil kullanılmıştır. Eser ikinci katın 15 no’lu Da Vinci’ye ayrılan salonunda yer alıyor.
Kutsal Aile / Doni Tondo (1506) – Michelangelo
Michelangelo esasen bir heykeltraştır. Hatta Sistina Şapeli yazımızda anlattığımız üzere Papa Michelangelo’ya Sistina Şapeli fresklerini boyama işini verince Michelangelo bu görevi almak istememiştir. Çünkü kendisini bir ressam olarak görmemektedir.
Bu eser sanatçının günümüze ulaşan tek yağlı boya panelidir. İsa, Meryem ve Vaftizci Yahya tasvir edilmiştir. Arka fonda gördüğünüz çıplak figürler kurtarılmayı bekleyen pagan inancına mensup insanları temsil etmektedir.
Michelangelo’nun bu eserinde renklerin canlılığı ile muhteşem Sistina Şapeli’nin ipuçlarını görüyoruz, ayrıca resim dini duyarlılıktan yoksun ve heykelden oyulmuş gibi. Rönesans’ın güzelliği temsil eden ideal ölçülerinden uzak, gerçeğe daha yakın. Bu da bize Michelangelo’nun heykeltraş geçmişini gösteriyor. Eser ikinci kat 35 no’lu salonda yer alıyor.
Papa Leo’nun Kardinaller ile Oto Portresi – Raphael (1518)
Bu eserde masada oturan şahıs 1513 yılında papa olarak seçilen ve Leo X adını alan Giovanni de ‘Medici. Raphael alışık olanın aksine papayı sembolik olmaktan öte kilolu ve gerçekçi ifade etti. papada orta yaşın ağırlığını ve gergin görünümü gözlemleyebiliyoruz. (eserin yapıldığı dönemde Martin Luther’in yarattığı huzursuzluğun Vatikan’da hakim olduğunu belirtmekte fayda var) Eserde papanın arkasındakiler Leo’nun kuzeni ve geleceğin papası olan Giulio de Medici. Eser birinci katta 66 no’lu salonda yer alıyor
Medusa – Caravaggio
Önce esere konu efsaneyi anlatalım ki eseri anlayalım. Kral Polydectes Yunan mitolojik kahramanı Perseus’u Medusa’yı öldürüp kafasını getirmekle görevlendirir.
Perseus çıktığı yolculukta Athena ile (Zeus’un kızı – Savaş ve Bilgelik Tanrıçası) karşılaşır ve ona Medusa’nın gözlerine kesinlikle bakmamasını tembihleyerek parlak bir kalkan verir ve onu kullanmasını söyler.
Perseus Medusa’nın dikkatini bu parlak kalkanla dağıtarak kafasını kesmeyi başarır. Perseus’un elde ettiği bu zaferden sonra Medusa’nın başı Athena’nın sembollerinden biri olur. Athena tasvirlerinde göğüs zırhında ve kalkanda genellikle Medusa başı sembolü yer almaktadır.
Caravaggio’nun eserinde parlak kalkanda Medusa’nın başının kesik halinin bu yansıması resmedilmiştir. Bu eserde Medusa’nın hayat ve ölüm arasındaki o kısa anda yüzündeki şaşkınlığı ve korkuyu yani dehşeti görüyoruz. Caravaggio bu ölüm anının hemen öncesini resmetmiştir. Kan fışkırmalarından bunu anlayabiliriz.
Bu eserle ilgili dikkat çeken başka bir detay ise Caravaggio’nun Medusa’yı resmederken kendi yüzünü çizmesidir. Evet gördüğünüz yüz Caravaggio’nun kendi yüzü 🙂 Eser galerinin birinci katında 90 no’lu salonda yer alıyor.
Urbino Dükü ve Düşesi – Piero della Francesca
Bu eserde Federico da Montefeltro ve eşi Battista Sforza resmedilmiştir. Eser düşesin ölümünden sonra eşi tarafından yaptırılıyor, eseri yapmak için düşesin ölüm maskesinden faydalanılmıştır.
Bu eserde düşes sağdan resmedilmiş ancak dük soldan resmedilmiştir. Bunun nedeni ise dükün yüzünün sağ tarafından yara alması nedeniyle burnunun bir kısmını ve sağ gözünü kaybetmiş olmasıdır. Dükün burnuna dikkat edin.
Eserde kullanılan profillerin resmedilmesinde bu dönemde bir gelenek olan antik roma ve yunan sikkeleri örnek alınmış. Yani sikke tarzı bir portre edilme söz konusu. Düşesin alnının açık olması o dönemin modasını yansıtıyor. (Kadınlarda açık alının güzelliği gösterdiği düşünülürdü.)
Piero della Francesca’nın matematik ve geometriye olan ilgisi eserlerindeki perspektif anlayışıyla kendisini gösteriyor. Piero, eserlerinde soluk ve yumuşak renkleri kullanmayı tercih etmiş, simetriye önem vermiştir. Eser ikinci katta 8 no’lu salonda yer alıyor.
Osmanlı Portreleri
Bu portreler galerinin ilk katında yer alıyor. Kanuni Sultan Süleyman, Hürrem Sultan, Mihrimah Sultan, Yavuz Sultan Selim, Barbaros Hayrettin Paşa portrelerini dönemin diğer büyük imparatorlarının portreleriyle birlikte görebilirsiniz. Bu detayı kaçırmayın.
Uffizi Galerisi Bileti & Turları
Uffizi Galerisi ziyaret saatlerini düzenli olarak kontrol ediyor ve güncelliyoruz. Uffizi Sabah 08.15’te açılır, bilet gişesi akşam 18:05’te kapanır ve müze 18:35’te kapanmaya başlar. Her ayın ilk pazar günü giriş herkes için ücretsizdir. Bu tarihler için önceden rezervasyon yapılmış online bilet satılmaz. Uffizi 1 Ocak, 1 Mayıs ve 25 Aralık tarihlerinde ziyarete kapalıdır.
Uffizi oldukça yoğun bir yer. Kış aylarında dahi 3-4 saate varan bilet kuyrukları oluşuyor. Bu kuyruklarda 5 saate kadar beklenildiği gözlenmiş bir durum. Dünya üzerinde burayla kuyrukta rekabet edecek sanıyorum sadece Vatikan Müzeleri var. Bu nedenle ziyaret planınızı son dakikaya bırakmamanızı ve biletinizi kesinlikle online olarak önceden almanızı öneriyoruz. Uffizi Galerisi biletini önceden alarak bilet kuyruğuna girmekten kurtuluyor ve de sadece güvenlik kontrolünden geçerek galeriye giriş yapıyorsunuz.
Uffizi Galerisi giriş bileti için dünya çapında kullanılan ve de güvenilir olan iki site öneriyoruz birincisi Tiqets diğeri Getyourguide. Bu sitelerden ziyaret tarihleri ve fiyatları kontrol ederek online biletinizi temin edebilirsiniz. Eğer hiç bilet bulamadıysanız ve kuyrukta beklemek zorundaysanız bir aşağıda yer alan seyahat ipuçları bölümünde yer alan tavsiyelerimizi değerlendirin.
1- Uffizi Galerisi Hızlı Giriş Bileti (Tıklayınız-Getyourguide) ya da (Tıklayınız-Tiqets): Uffizi biletleri galerinin doluluğu göz önünde bulundurularak müze bünyesinde ve bilet siteleri arasında paylaştırılıyor. Uffizi Galerisi’ne giriş için dünya çapında kullanılan ve güvenli olan iki site önerdik. Yılın her dönemi yoğun olan Uffizi’ye bilet alırken giriş saatinizi ve tarihinize göre, önerdiğimiz bu iki siteyi de kontrol etmenizde fayda var. Her iki sitede biletler hakkında binlerce olumlu yorum var en ufak sorunda anında dönüş sağlıyorlar.
Burada ayrı olarak belirtmemiz gereken bir nokta daha var. İtalya’nın genelinin aksine Uffizi’de akıllı telefonunuzdaki bileti okutup geçemiyorsunuz. Yani online biletlerin kağıt bilete çevrilmesi lazım. 3 no’lu Giriş kapısında telefondaki biletinizi kağıt bilete dönüştürüp (çok hızlı sürüyor) doğrudan öncelikli olan 1 no’lu kapıya giriyorsunuz.
2- Uffizi Galerisi, Boboli Bahçeleri ve Pitti Sarayı Kombine Giriş Bileti (tıklayınız) : Boboli Bahçeleri (tıklayınız) ve Pitti Sarayı Floransa’yı ziyaret edenleri sıklıkla uğradığı noktalardandır. Boboli Bahçeleri ve bünyesinde bulunan yapılar ve eserler Rönesans açısından önem arz etmektedir. Bu kombine bilet ile Boboli Bahçeleri – Pitti Sarayı ve Uffizi Galerisi’ni birleştirebilirsiniz.
3- Uffizi Galerisi Bileti + Rehberli Tur (tıklayınız): Öncelikle belirtmek gerekir ki 6 dilde düzenlenen bu turun dilleri arasında Türkçe yok. Biraz İngilizceniz ya da Almanca, Fransızca vb. varsa katılabilirsiniz. Bu tura alternatif olarak buradaki (tıklayınız) turu öneriyoruz. Her iki turun da yorumları gayet iyi.
3-Floransa Paketi (tıklayınız): Bu “Floransa’nın En iyileri” paketi ile Uffizi Galerisi’ne, Galleria dell’Accademia (Akademi Galerisi)’ne, ve de Floransa Katedrali’nin kubbesine erişim sağlayabilirsiniz. Buna ek olarak cep telefonunuza indirebileceğiniz bir Floransa Rehberi uygulaması size sunuluyor. Bu seçenek ayrıca seçili aktivitelerde yüzde 10 indirim sağlıyor. Yazımız tarihi itibariyle bu paketin fiyatı 2024 yılı Ağustos ayı itibariyle 115 Euro’dur
İdeal Ziyaret Saati & Seyahat İpuçları
- Uffizi Galerisi ideal ziyaret saati olarak (yoğunluk açısından) sabah erken saatleri ya da öğleden sonrayı öneriyoruz. Uffizi’nin büyüklüğünü göz önünde bulundurduğumuzda sabah erken gitmenizi öneririz.
- Eğer online bilet temin edemediyseniz ve mutlaka girmek istiyorsanız akşam galerinin kapanışına yakın bir saatte gidin (2-2,5 saat kadar önce). Muhakkak bu durumda tam gün ayırmanızı önerdiğimiz Uffizi’yi çok çok kısa bir sürede gezmek zorunda kalabilirsiniz ama bilet kuyruğunu daha az beklersiniz. Ya da ikinci bir opsiyon olarak müze sırasına sabah açılış saatinden 1 saat kadar önce girin. Aksi taktirde 3-4 saat sırada beklemeniz oldukça olası bir durum.
- Her ne kadar en önemli gördüğümüz eserlere yazımızda değinmiş olsak da; binlerce eseri hikayesini bilmeden gezmemenizi öneriyoruz. Bu anlamda; özellikle biraz olsun yabancı diliniz varsa dahi; müze rehberi ve/veya sesli rehberleri almanızı öneriyoruz.
- Online Bilet almış olsanız dahi müzenin güvenlik sırasından geçmek zorundasınız, ama bu sıranın bekleme süresi en fazla 15 dakika civarı.
- Uffizi her daim kalabalıktır. Ocak ayında dahi gitseniz biletinizi internetten almanızı öneriyoruz. Müze kış aylarında ziyaret esnasında çok soğuk olabiliyor. Kat kat giyinmenizde fayda var. (bunun nedeni yazımızın başında da belirttiğimiz gibi yapı içerisindeki bir çok alanda ısıtıma ve klima sistemlerinin yetersiz olması / yeniden düzenleniyor olması)
Bu yazımızda Uffizi’nin tarihçesi, bölümleri, görülmesi gereken eserleri ile ilgili bilgiler verdikten sonra Uffizi Galerisi giriş ücreti 2023 ve bileti gibi konularda önerilerde bulunduk. Okuduğunuz için teşekkürler.