Floransa’da yer alan ve de İtalya’nın en önemli turizm noktalarından biri olan Floransa Katedrali ile ilgili hazırladığımız bu rehberde Floransa Katedrali’nin tarihçesini, görülmesi gereken noktalarını, Floransa Katedrali Bileti ile ilgili önerileri ve de ideal ziyaret zamanı tavsiyeleri gibi bilgileri bulabilirsiniz. Faydalı olmasını umuyoruz.
İçindekiler
Floransa Katedrali Tarihçesi
İtalya’nın Floransa kentinde bulunan Floransa Katedrali, 1296 ile 1436 yılları arasında inşa edildi. Katedral Duomo veya Santa Maria del Fiore isimleri ile de biliniyor. Arnolfo di Cambio, Floransa Katedralinin ilk mimarı olarak da bilinir.
Mimari yapısı ile görenleri büyüleyen yapı Floransa’nın en eski ve en büyük katedrali olarak tarihe geçmiştir. Floransa silüetinin büyük bir kısmını kaplayan Floransa (Duomo) Katedrali, çok uzun yıllar boyunca tamamlanamamıştır. Bu da yapının inşasında çok fazla mimarın yer almasına neden olmuştur.
Yapı, 1296 yılında Antik Santa Resparata Kilisesinin bulunduğu yere inşa edildi. Katedralin bodrumuna inildiğinde eski kilisenin kalıntılarını halen görmek mümkündür. İlk mimarından sonra yapının mimarisi ile ilgilenen Giotto, katedralin Çan Kulesini tamamladı. Geç Gotik mimari üslup kullanılan yapıda renkli mermerler kullanılmıştır. Böylece görsel açıdan yapı zenginleştirilmiştir. Pembe, beyaz ve yeşil renkteki mermerler oldukça şık bir görüntü şöleni sunuyor.
Katedralin planı, Latin Haçı biçiminde hazırlanmıştır. Ayrıca haçın kollarının kesiştiği nokta üzerinde bir kubbe de görülmektedir. Yapının dikkat çeken noktalarından olan çan kulesi, ana merkezden uzaktadır. Katedralin, dikkat çeken kubbesi ise Rönesans döneminin ilk ve en güzel örnekleri arasında sayılmaktadır. Kubbe, sekiz dilimli bir özelliğe sahip olup kubbenin tepesindeki aydınlık feneri ise Floransa Katedrali ile özdeşleşmiş durumdadır.
Floransa Katedrali’nde Görülmesi Gereken Noktalar
15. yy’da Paolo Uccello tarafından 24 saat sistemine uygun biçimde tasarlanan saat katedralin en dikkat çeken parçasıdır. Saat, Floransa Katedralinin giriş kısmında bulunuyor. Saat halen çalışıyor ve ziyaretçiler tarafından büyük ilgi görüyor.
Floransa Katedralinde bulunan bir diğer ünlü eser ise Giorgio Vasari tarafından yapılan “Last Judgement” yani Kıyamet Günü freskidir. Katedralin kubbesini süsleyen bu fresk, Vasari’nin öğrencisi olan Zuccari tarafından boyanarak son halini almıştır.
Muhteşem Şehir manzarasını da izleyebileceğiniz katedralin kubbe kısmına uzun bir merdiveni tırmanarak ulaşabiliyorsunuz. 1420 ile 1436 seneleri arasında 16 senede tamamlanmış olan kubbe dışarıdan olduğu kadar içeriden de oldukça dikkat çekicidir. Mimarı Brunelleschi, Floransa Katedrali için nasıl inşa edileceğine dair fikirler için Roma’da Pantheon’un kubbesini incelemiş ve örnek almıştır.
Kubbeye çıkabilmeniz için 463 merdiven bulunuyor. Yani kubbeyi ve Floransa manzarasını görmek isterseniz bu merdivenleri tırmanmak şart. Kubbenin girişi Floransa Katedralin’in dışında yer almaktadır.
Giotto’nun Çan Kulesi
1302-1359 yılları arasında tamamlanmış olan Çan Kulesi, Floransa Katedrali için önemli kısımlardan biridir. Adını ünlü İtalyan mimar Giotto’dan almaktadır. Yaklaşık 85 metre yüksekliğindeki Çan Kulesi, Katedral’den bağımsız olarak vaftizhane ile birlikte yer almaktadır.
Çan Kulesi’nin birbirinden farklı sesler veren 7 çanı bulunmakta olup, en ağırı 5 ton ağırlığındadır. Kuleye çıkmanıza yardımcı olan ve 13. yy’da yapılmış olan Santa Reperata Merdivenleri iç kısımda yer alıyor. Eski kilisenin temellerini de burada görmek mümkündür. Kuleye görevlilerin gözetiminde 414 merdiven tırmanılarak çıkılabilmektedir. Kuleden Floransa manzarası aşağıdaki görselde olduğu gibi çok güzeldir.
Vaftizhane
Duomo kısmında gezmeye değer bir diğer önemli yer ise Vaftizhanedir. Vaftizhane başlı başına görülmeyi hakeden bir yer olup, küçük bir bazilika statüsüne sahiptir. Floransa’nın en eski yapılarından biri olan ve de inşaasına 1059 yılında başlanan yapının kubbesindeki mozikler Son Yargı’yı betimleyen muhteşemdir. Pek çok ünlü İtalyan (örneğin Dante, Medici ailesinin üyeleri gibi) burada vaftiz edildi.
Floransa Katedrali Bileti & Turlar
Floransa Katedrali’ne giriş esasen ücretsiz. Ancak kapıdan girmek ücretsiz 🙂 Katedral içerisinde bir çok alanı görmek için bilet almak gerekiyor. Bunlar Floransa Katedrali’nin kubbesi (çıkmanızı mutlaka öneriririz), katedralin müzesi, Crypt bölümü, Çan Kulesi gibi bölümlerdir.
Söz konusu girişe tabi bölümler için bilet önerilerimiz aşağıdaki gibi olup, yapı içerisinde bu alanlar için bilet temini için zaman harcamamanız için biletinizi online olarak önceden almanızı tavsiye ediyoruz. Biletler için uluslararası güvenilir siteler olan Tiqets ve GetyourGuide sitelerine yer vereceğiz.
1-) Floransa Katedrali Bileti – Tüm bölümlere erişim ve de kubbeye Çıkış (tıklayınız): Önerdiğimiz Floransa Katedrali bileti bu. Bu biletle tüm Floransa Katedrali’ne erişim imkanına sahipsiniz. Bu biletle birlikte katedralin Vaftizhanesi, Duomo Müzesi ve Çan Kulesi bölümü ve en güzel yeri olan kubbesine erişebiliyorsunuz. Bu bilette ayrıca sesli rehber de bulunuyor ama maalesef Türkçe seçeneği yok. Bileti satın aldıktan sonra bilette yer verilen saatte tanışma noktasında olmanız yeterli.
2-) Floransa’nın En İyileri Paketi (tıklayınız): Bu bilet paketi ile Uffizi Galerisi’ne, Academia Galerisi’ne ve de Floransa Katedrali’nin tüm bölümlerine erişim sağlayabilirsiniz. (kubbe dahil) Ayrıca 48 saat toplu taşımadan ücretsiz yararlanıyorsunuz ve de mobil şehir uygulamasını ücretsiz veriyorlar. Fiyatı yazımızın yayın tarihi itibariyle 90 euro kadar.
Floransa Katedrali’ne Ulaşım Seçenekleri
Floransa, ulaşım ağı bakımından oldukça gelişmiş şehirlerden biridir. Bu neden ile şehrin neresinde olursanız olun Floransa Katedraline ulaşmakta zorluk çekmezsiniz.
-Firenze’de bulunan Katedrale giden otobüs hatları arasında 1A, 1B, 6, 7, 10, 11, 14 numaralı otobüsler bulunuyor. Bu hatlardan biri ile katedrale ulaşım sağlamanız oldukça kolaydır.
-Dilerseniz taksi seçeneğini de değerlendirebilirsiniz.
-Floransa oldukça küçük bir şehirdir. Dilerseniz Floransa Katedrali de dahil pek çok önemli merkeze yürüyerek de ulaşabilirsiniz. Bunun için yazımızın sonunda yer alan “yakındaki yerler” bölümü size uzaklığına göre görmeniz gereken yerler konusunda yardımcı olacaktır, bakmanızı öneririz.
Floransa Katedrali Ziyaret Saatleri
Katedralin belli ziyaret saatleri bulunuyor. Ziyaretlerinizde bunlara dikkat etmenizde yarar bulunuyor. Ziyaret günleri ve saatleri şu şekildedir:
-Pazartesi, çarşamba ve cuma günleri: 00:00 – 17:00 arası
-Perşembe 10:00 – 15:30 saatleri arası
-Cumartesi 10:00 – 16.45 saatleri arası
-Pazar 13:30 – 16.45 saatleri arası ziyarete açıktır.
Ayrıca katedral, her ayın ilk cumartesi günüde 15:30’da kapanıyor. Ziyaret günlerinizi buna göre belirlerseniz katedrali rahatlıkla gezme imkanı elde edersiniz. Şehir daha çok bahar aylarında turist aldığı için bu dönemlerde normalin üzerinde bir yoğunluk olabilir.
Floransa (Duomo) Katedrali İdeal Ziyaret Zamanı
Floransa Katedrali’ne kış mevsiminin haricinde gidiyorsanız ve özellikle kubbeye çıkmayı düşünüyorsanız katedrali mümkün olduğunca erken ziyaret etmenizi öneriyoruz. Çünkü hava aşırı sıcak olabiliyor ve bu durum ziyaretinizden keyif almanızı engelliyor. Ya da akşam 5-6 civarında da giriş yapabilirsiniz. Kısacası iklimi göz önünde bulundurmanızda fayda var.
Floransa Katedrali’nin dini ve mimari önemi, Rönesans dünyası ve ötesi üzerindeki etkisiyle belirgindir. Katedral, diğer Rönesans tarzı bina, sanat ve fikirlerine büyük katkı sundu ve de Gotik & Rönesans mimarinin önemli bir örneği oldu. Floransa Katedrali, Rönesans çağının insan başarısının bir örneğidir.