Bu yazımızda Barselona’da yer alan Park Güell ziyaretinize rehberlik etmesi amacıyla Park Güell, tarihçesi, bölümleri, Park Güell bileti nasıl alınır ve ideal ziyaret saatleri gibi konularda bilgiler vereceğiz. Dilerseniz doğrudan bilet ve giriş ücreti değerlendirmeleri bölümümüze geçebilirsiniz.
İçindekiler
Giriş
Barselona’ya yolunuz düşerse, gezip görülecekler listenize Park Güell şehir parkını da ekleyin. Peri masallarını andıran park, mimari yapısıyla ve rengarenk görünümüyle özel bir konuma sahiptir. Aslında park içinde bir şehir olarak tasarlanan bu yer, ticari amacı sağlayamayınca devlet tarafından parka dönüştürülmüş.
Ünlü mimar Gaudi’nin uzun süren bir projesinin ürünü olan bu parkta yapıların merdivenleri ve pavilllon kısımları Gaudi’nin eseridir. Akdeniz bitki örtüsünün hakim olduğu parkta bolca doğal şekil ve figür görebilirsiniz.
Tarihçesi
Eusebi Güell adında bir iş adamı Barselona’nın kuzeyinde 17 hektarlık bir arazi satın alır. Bu alana Barselona’nın zengin insanları için içinde kamu binaların ve 60 evin bulunduğu bir şehir inşa ettirmek ister. Bunun içinde dönemin en ünlü mimarı olan Antoni Gaudi’ye projeyi çizmesini ister.
Arazinin konumu Barselona ovasına ve denize hakim bir tepede bulunmasına rağmen yapı koşulları son derece kısıtlıydı. Bu nedenle ancak arsanın altıda biri inşa edilebildi. Gaudi, evlerin planını ve yerleşimini, deniz manzarasını engellemeyecek ve komşuları güneş ışığından mahrum etmeyecek şekilde tasarladı.
Gaudi’nin projesini çizdiği şehir-park hakim bir tepe üzerine olduğu için araziyi kullanılır hale getirebilmek için karmaşık yollar, viyadükler ve basamaklar ağına ağırlık vermiştir. Arazinin içinde bulunan keçiboynuzu ve zeytin ağaçlarına dokunulmamış, bunlara ek olarak fazla su istemeyen Akdeniz bitkilerini tercih etmiştir. Ağaçlarla erozyonun önlenmesini düşünürken, tasarladığı su toplama sistemleriyle de bitki örtüsüne ve mülk sakinlerine su kaynağı oluşturmuştur.
Gaudi ne kadar bütün hünerini sergilese de, o dönemde arazinin konumu şehrin dışında olduğu için ancak 2 ev, meydan, 3 viyadük, sütunlu salon tamamlanabilmiş ve 1914 yılından sonra inşaata devam edilmemiştir. Tamamlanan evlerden biri Gaudi’nin 20 yıl yaşadığı, bazı tasarımlarıyla çeşitli kişisel eşyalarının sergilendiği evdir.
Arazi 1918 yılında devlete geçip, 1922 yılında da Park Güell adıyla halka açılmış. Uzaktan bakınca büyük bir kremalı pasta görünümünü andırır. Pablo Picasso’nun gençlik yıllarını geçirdiği Barselona’da bu güzel parka sık sık geldiği ve de bu parktaki mozaik süslemeleri, renk çeşitliliğinden etkilendiği bilinmektedir.
Park Güell’in Bölümleri
Parkı ücretsiz ve bilet alarak ziyaret edebileceğiniz bölümler bulunuyor. 2013’de Barselona Kent Konseyi, UNESCO mirası olan bu sembolik kent alanını korumak için park güell Anıtsal Alanına erişimi kısıtladı. Bu bölümü ziyaret etmek istiyorsanız bilet almak zorundasınız.
Park’a üç farklı kapıdan giriş yapabiliyorsunuz. Carrer de Larrard Caddesi’nde bulunan ana giriş kapısından veya Carretera del Carmel Sokağı ile Passatge de Sant Josep de la Mutanya Sokağı’nda bulunan kapılardan da girebilirsiniz.
Park Güell’in bilet alarak gezebileceğiniz bazı bölümlerini özetleyelim; (yazımızın başında yer alan galerimize göz atın)
- Gaudi’nin Evi/Müzesi: Müze olarak kullanılan bu evde, Gaudi’ye ait pek çok eşyayı ve çizimlerini yakından inceleme şansı yakalıyorsunuz. Gaudi Evi’nin kırık seramik mozaiklerinden yapılmış terası büyüleyicidir. Burası Park Güell’den ayrı ücrete tabidir. Yoğunluğu ve yapının küçüklüğünü göz önünde bulundurduğumuzda ziyaret için en ideal saatler öğleden sonra 2 ve 4 aralığıdır.
- Giriş Pavyonları: Ziyaretçiler tarafından masallar diyarı ve giriş pavyonları gibi isimler taktıkları Park Güell giriş tasarım binaları, fantastik masal dünyasının yapılarını çağrıştırıyor. Binaların dış cepheleri ve kuleleri renkli seramiklerle süslenmiştir. Binalara yaklaştıkça peri masalı içine girecekmiş hissini yaşıyorsunuz.
- Çifte Merdiven ve Kertenkele: çift taraflı merdivenler giriş pavyonlarının arasında bulunuyor. İki merdivenin arasında parkın ve Barselona’nın simgesi olan büyük bir kertenkele heykeli bulunuyor. Filmlere de konu olan bu heykel tamamen kırık renkli seramiklerle kaplanmış.
- Meydan: Merdivenlerden çıktıktan sonra meydanı görebilirsiniz. Parkın tam ortasında bulunan bu meydanda yılan şeklindeki banklarda dinlenebilirsiniz. Tamamen seramiklerle kaplı yılanlarla birlikte selfy çekebilirsiniz.
- Hypostyle Salonu: taş ve çamurdan özel olarak üretilen bu sütunlar ejderha bacaklarını andırıyorlar. 86 adet olan bu sütunlar parkın meydanını taşıyorlar. Sütunlar arasında yürüyüş yapıp, hatıra fotoğrafı çektirebilirsiniz.
- La Casa del Guarda: Gaudí tarafından Park Güell kapıcılarının evi olarak tasarlanan ve tasarlanan özel alandır. Yazımızın başında yer alan galerideki ilk resimden bu binayı görebilirsiniz. (Üçüncü katındaki pencerede haç olan bina) Çok sevimli sanki Hansel ve Gratel’in evi. İçerisi çok küçük, bilet alsanız dahi girebilmeniz garanti değil çünkü çok kalabalık. Sakin bir zamanda giderseniz girmeyi deneyin.
Park Güell Bileti ve Tur Seçenekleri
Bilet linklerini paylaşmadan önce yukarıda anlattığımız Park Güell’in bölümlerindeki yerler “Anıtsal Alan” olarak adlandırıldığını ve girişinin ücrete tabi olduğunu belirtmekte fayda var. Ayrıca Park Güell’in içinde yer alan Gauidi Müzesi için de park ücretinden ayrı ücret isteniyor ve onun da bileti ayrı.
Park Güell özellikle son yıllarda oldukça yoğun ziyaret alan ve de Barselona denildiğinde La Sagrada Familia‘dan sonra akla gelen yerlerden biri. İnternetten bilet almadan gitmemenizi öneriyoruz zira bu şekilde gidenler genellikle yer olmaması nedeniyle geri dönüyor.
Park Güell biletleri sınırlı bir şekilde parkın kendi bünyesi, tur siteleri ve de bilet siteleri arasında paylaştırılıyor ve de Park Güell giriş bileti internet üzerinde online rezervasyon bedeli dahil olarak satılıyor. Kişilerin yaşlarına ve fiziksel özelliklerine göre Park Güell farklı fiyat ücreti uygulanıyor. Park Güell standart giriş ücreti 13 Euro’dur. 0-6 yaş arası çocuklar, engelli kişiler ve pembe kartı olanlar ücretsiz olarak girebilmektedirler. 7-12 yaş arası çocuklar, 65 yaş üstü olanlar ve engelli kişilere refakat edenlere bilet ücreti 7 eurodur. Ancak ücretsiz veya indirimli bilet almak istediğinizde bunu belgelemeniz isteniyor. Bunun dışında kalan kişilere de genel bilet ücreti uygulanmaktadır.
1-) Park Güell Hızlı Giriş Bileti (Tıklayınız – Getyour Guide) ya da (Tıklayınız-Tiqets): Yazımızın Park Güell’in bölümleri kısmında anlattığımız bölümlere girebilmeniz için bu bileti almanız gerekiyor. Referans olarak dünya çapında güvenilir olan 2 büyük bilet firmasını gösteriyoruz. Ziyaret saati ve zamanınıza göre her iki siteyi de kontrol etmenizde fayda var.
Peki bu giriş bileti neleri kapsıyor? Park Güell bölümlerinde (Gaudi Müzesi hariç) anlattığımız yerlere bilet gişesinde beklemeden giriyorsunuz, giriş sırası uzun olabilir ama parkın kapısından dönmekten/bilet kuyruğunda beklemekten kurtuluyorsunuz. (Genellikle bilet kuyruğu olmuyor çünkü bilet tükenmiş oluyor 🙂 ve insanlar geri dönüyor) Biletin Tiqets seçeneğinde bedava online Barselona Rehberi veriliyor.
2-) Gauidi’nin Müzesi (Gauidi House Museum): Gaudi’nin 100’üncü doğum gününde yani 1952 yılında müze olarak açılmasına karar verilmiş. Buranın giriş bileti Park Güell’in giriş biletinden ayrı olarak satılıyor. İçerde Gaudi tarafından tasarlanan eşyalar, Gaudi’nin çizimler ve sanat eserleri var. Gaudi hayatının son yıllarına yakın bir dönemi burada geçirmiş. Binanın pembe sivri kubbesi ve dış cephe tasarımı da gerçekten çok hoş. Eğer ziyaret etmeyi düşünüyorsanız sabah çok erken saatlerde ya da günbatımına yakın uğramanızı öneriyoruz. Fiyatı yazımız tarihi itibariyle 5.5 euro.
3-) Park Güell Rehberli Tur: 1.5 saatlik bu turda Park Güell’i uzman bir rehberle geziyorsunuz, tur kapsamında Gaudi’nin Müzesi yok. Fiyatı yazımız tarihi itibariyle 27 euro civarında. Bu tur yılın bazı zamanlarında aktif olmayabiliyor, dilerseniz Sagrada Familia ile kombine tur tercih edebilirsiniz.
4-) Park Güell ve Sagrada Familia Rehberli Turu: 4.5 saatlik bu turda Park Güell ve Sagrada Familia’yı rehberle geziyorsunuz. Tur, İngilizce, Fransızca, İspanyolca ve İtalyanca dil seçeneklerine sahip. Giriş ücretleri tur kapsamında anacak bu tura Gauidi’nin Müzesi ve Sagrada Familia’nın kuleleri dahil değil. Sagrada Familia’nın kulelerine çıkmayı düşünmüyorsanız değerlendirilebilir. (Biz çıkmanızı öneririz) Fiyatı yazı tarihi itibariyle 82 euro.
İpucu: Eğer Gaudi’nin eserlerini tur rehberiyle gezmek isterseniz ve de yabancı dil bilginiz (İngilizce) müsaitse Park Güell turu & Sagrada Familia turu ve Casa Batllo – La Pedrera gibi yerleri kapsayan Barselona – I Venture kartını değerlendirebilirsiniz.
Park Guell’e Ulaşım
Eğer toplu ulaşım kullanacaksanız bizim tavsiyemiz metro ile değil Barselona’nın en işlek meydanı olan Plaça de Catalunya’dan kalkan 24 numaralı otobuse binmeniz bu sayede ana girişinden değil üst girişinden girmenizdir. Ana girişe doğru aşağı inilen bir rotayı takip ederseniz daha az yorulursunuz. Sürekli yokuş çıkarak bir yeri gezmek yerine yokuş aşağı gezmek çok daha iyi olacaktır.
Eğer Ana Giriş’i terchi edecekseniz, park tepe üzerinde olduğu için ana girişine ancak yürüyerek çıkabiliyorsunuz. Parkın yanına kadar gelen otobüs veya metro bulunmuyor. Metro ile Park Güell ziyareti yapmak isterseniz Lesseps durağında inip, 300 metre kadar parka yürüyorsunuz. (Yaklaşık 15-20 dk sürecektir.) Google Maps yürüme rotası için tıklayın.
Toplu taşıma araçlarıyla parka gitmek isterseniz Barselona otobüs turlarıyla veya H6, 32, 24, 92 nolu otobüslere binebilirsiniz.
Ayrıca belirtmek gerekir ki internetten giriş bileti aldıysanız ücretsiz Bus Güell servisini kullanabiliyorsunuz. Alfons X metro istasyonundan (L4) kalkan servise bindiğinizde Park Güell ulaşımınızı sağlamış oluyorsunuz.
Uyarılar & Son Notlar
- Sagrada Familia’da olduğu gibi burada da yankesicilik olayları çok olmaktadır. Cüzdanınızı deyim yerindeyse kolay bir yere koymayın; sırt çantanızı korumasız tamamen arkanıza vermeyin. İç cep yapabilir ya da diktirebilirsiniz. Paranız daha çok kartta olsun, çok fazla nakit bulundurmayın.
- Park için ideal ziyaret zamanı tavsiyemiz sabah erken saatler ya da öğleden sonra gün batımına yakın saatlerdir. Gauidi’nin Evi/Müzesi için ideal saat yukarıda da belirttiğimiz üzere öğleden sonra 2-4 arasıdır.
- Bu bölgede yer alan hediyelik eşya dükkanları Barselona’nın merkezindeki dükkanlara göre daha hesaplıdır. Tercih edebilirsiniz.
- Barselona manzarası buradan çok güzeldir, tadını çıkarın.
- Ulaşım bölümünde de belirttiğimiz üzere parkın ana girişini değil diğer girişi öneriyoruz, ana girişinden ziyaretinize başlayacaksanız yokuş çıkarak geziyorsunuz. Diğer girişten başlarsanız inerek gezersiniz. Ana girişi tercih ediyorsanız yanınıza su alın.
- Parkın paralı kısmında kafetarya var, mola verebilirsiniz.
- Parka gelmeden tuvalet ihtiyacınızı gidermenizi öneriyoruz, parkın içindeki tuvaletlerde çok sıra oluyor.
- İnternetten bilet aldıktan sonra mobil barkodlu biletinizin mail olarak geldiğine emin olun, ne kağıt bilet ne de mobil barkod olmazsa giremezsiniz.
Bu yazımıda Park Güell’in tarihçesi, bölümleri, ulaşım, ziyaret saatleri gibi konularda bilgiler verdik. Bu bilgilere ek olarak Park Güell bilet alma, Park Güell giriş ücreti 2023 ve online rezervasyon gibi konularda tavsiyelerde bulunduk. Okuduğunuz için teşekkürler.