Dünyanın en eski kraliyet konutlarından biri olan Windsor Sarayı Kraliçe II. Elizabeth’in hafta sonları vakit geçirmesiyle tanınıyor. Tarihte en uzun süreli oturulan saray / kale bugüne kadar 39 hükümdar değiştirmiştir.
Kale kraliyet ailesinin ikametgahı olmakla birlikte, yabancı konukların ağırlandığı, önemli törenlerin yapıldığı mekan olarak da dikkati çekiyor. En son olarak Prens Harry ve Meghan Markle’nin düğün törenleri bu kalede yapılmıştır.
Yazımıza Windsor Sarayı’nın tarihçesi ile başlıyoruz. Sırasıyla sarayın bölümleri, saatleri, ulaşım ve ziyaret saatleri gibi konulara değinerek Windsor Sarayı giriş ücreti, Windsor Sarayı bileti ve turları gibi konularda önerilerde bulunacağız. Dilerseniz doğrudan bilet değerlendirmelerinin olduğu bölüme geçebilirsiniz.
İçindekiler
Windsor Sarayı’nın Tarihçesi
Berkshire bölgesinin Windsor kentinde bulunan Windsor Sarayı 11. Yüzyılda “Fatih” lakaplı I. William tarafından yapılmıştır. Savunma ve kraliyet ailesinin ikametgâhı amacıyla yapılmıştır. İlk yapıldığında ahşap olan kale, Kral II. Hanry ve III Edward döneminde kale daha da güçlendirildi ve alanı büyütüldü. 19. Yüzyılda IV. George kaleye yeni eklemeler yaparak bugünkü halini almasını sağladı.
Kalenin büyümesi ve gelişmesi o dönemde yaşanan olaylarla paralel olarak gelişmiştir. İşgal döneminde yaşayan kraliyet ailesi savunma amaçlı kaleyi güçlendirmiş, barış döneminde yaşayan kraliyet ailesi de şatafatlı bir şekilde odaları genişletmişlerdir.
Windsor Sarayı’nın Bölümleri
Kale görünümünden daha çok, küçük bir kasabayı andıran Windsor Sarayı bu özelliğiyle dünyanın en kalabalık kalesidir. 1992’de çıkan yangında 100 odası yanmıştır. Günümüzde 40 odası aktif şekilde kullanılıyor. Bütün odalar ziyaretçilere açık değil. Kraliçenin olmadığı tarihlerde kaleyi ziyaret edebiliyorsunuz.
Bütün odalarda ve koridorlarda ortaçağ döneminin ünlü ressamlarının tablolarını görebilirsiniz. Bunlar arasında en ünlüleri, Rembrandt, Rubens, Canaletto ve Gainsborough gibi sanatçılardır.
Grand Reception Room (Büyük Tören Odası)
Devlet başkanları ve adamlarının resmi ziyaretlerinde burada kabul ediliyorlar. Ayrıca başarılı insanların ödül törenlerine de ev sahipliği yapıyor. Oda 1992 yangınında büyük hasar görmesine rağmen aslına uygun yeniden dizayn edilerek, eski görkemine kavuşturulmuştur. Avizeleriyle ve yaldızlı kabartmalarıyla döneminin balo salonu olarak kullanılmıştır.
Kraliyet Özel Odaları
Kral II Charles döneminde, Kraliçe Braganza ve kızları Catherine için yapılmış bir dizi odadır. Bunların en öne çıkanı “Kraliçe’nin Rüzgardaki Çizim Odası”’dır. Odanın tavanında kraliyet ailesini gösteren tavan gravürü vardır. odalarda o dönemi yansıtan mimari özellikleri, tabloları ve mobilya işçiliğini görebilirsiniz.
Semi-State Rooms ( Yarı Devlet Odaları)
Kral IV. George için oluşturulmuş özel odalardır. Odaların içleri Morel & Seddon tarafından dekore edilmiş. Odalar, Kralın eski Londra konutu olan Carlton House’dan alınmış bir dizi mobilya ve aksesuarla zenginleştirilmiş. Odalar dönemin zenginliğini ve şaşalı özelliğini yansıtıyor. Altın varak işlemeler odaların tamamında kullanılmış. Odaya girdiğinizde sarı ve kırmızı renkler gözlerinizi kamaştırıyor.
Moat Room (Hendek Odası)
Odaya girdiğinizde üç adet bronz Windsor Sarayı modeli gözünüze çarpacaktır. Windsor’un basit bir kaleden Avrupa’nın en büyük ortaçağ saraylarından biri haline gelmesini üç aşamada görebilirsiniz. Modeller; 1080, 1216 ve 1377 yıllarının kalesini gösteriyor. Odada duvarlarına göz attığınızda hükümdarların zaman çizelgelerini inceleyebilirsiniz.
Kraliçe Mary’nin Bebek Evi
1921-1924 yılları arasında V. George’un eşi Kraliçe Mary için inşa edilmiş, dünyanın en büyük, güzel ve ünlü bebek evidir. Tasarımını İngiliz mimar Sir Edwin Lutyens yapmıştır.
Evde her detay ince ayrıntısına kadar düşünülmüş. Merdiven altları, yaşam odaları, yemek salonu ve kütüphane dönemin en ünlü eserleriyle ve eşyalarıyla döşenmiş. Gertrude Jekyll tarafından tasarlanan ve içi doldurulan bir şarap mahzenine ve bahçe düzenlemesine sahiptir. Ayrıca ev içinde elektrik ve su tesisatı döşenmiş. Çalışır vaziyette asansörler bulunuyor.
Ulaşım
Otobüslerle gelmek isterseniz MetGreen Line 702 ve 703 servisleri bulunuyor. Londra Victoria İstasyonu’na yakın olan Greenline Coach İstasyonu’ndan günlük servis hizmeti sayesinde gelebilirsiniz. Trenle gelmek isterseniz; Windsor & Eton Central veya Windsor & Eton Riverside en yakın istasyonlardır.
Windsor Sarayı Bileti ve Turları
Londra’nın ve de İngiltere’nin popular turistik noktalarından biri olan Windsor Sarayı’nı Statista verilerine göre bir yılda yaklaşık 1.5 milyon kişi ziyaret ediyor. Girişler biletle sağlanıyor ve de önceden online rezervasyon yapmamanız durumunda uzun bir bilet kuyruğunda beklemeniz olası. Bu nedenle Windsor Sarayı rezervasyonuzu önceden yapmanızı kesinlikle öneriyoruz.
Sizin için derlediğimiz Windsor Sarayı biletleri ve turları aşağıdaki gibidir:
1-) Windsor Sarayı Hızlı Giriş Bileti (Tıklayınız-1) ya da (Tıklayınız-2): Dünyaca ünlü iki güvenilir bilet ve tur sitesi üzerinde Windsor Sarayı’nın giriş ücreti 2022 yılı nisan ayı itibariyle yaklaşık 31.72 Euro olarak görünmektedir. Bu online bilet sayesinde Windsor Kalesi’nin turist kabul edilen noktalarına bilet kuyruğunda beklemeden hızlı giriş imkanınız olacak. Biletle birlikte ücretsiz sesli rehber imkanı da sunuluyor. (Ancak Türkçe dil seçeneği yok.) Bir çok hızlı giriş biletinin aksine bu bileti telefondan gösterip geçemiyorsunuz. Satın aldıktan sonra çıktısını almanız gerekmektedir.
2-) Windsor Sarayı Bileti + Londra’dan gidiş-dönüş (Tıklayınız – 1) ya da (Tıklayınız-2): Bu biletin fiyatı nisan 2022 tarihi itibariyle yaklaşık 76 Euro. Windsor Sarayı Londra yaklaşık 40 kilometre uzaklıkta ve Ulaşım bölümünde belirttiğimiz otobüslerle varmanız 1 saati geçecektir. Eğer toplu ulaşımla uğraşmadan bir tur otobüsü ile buraya gelmek ve de ziyaretinizi tamamladıktan sonra dönmek istiyorsanız bu online bilet seçeneğini tercih edebilirsiniz. Bu online bilet kapsamında Windsor Kalesi giriş ücreti + Londra’dan kalkış ve dönüş hizmeti sunulmaktadır. Rehber eşliğinde tur bu bilet kapsamında değildir.
3-) London Pass Seçeneği (Tıklayınız): Daha önce Westminster Abbey yazımızda da değerlendirdiğimiz üzere. London Pass kartı ile Londra’da yer alan 80’in üzerindeki noktaya 1gün-10gün seçenekleriyle ücretsiz olarak girilebilmektedir ve de London Pass kartının rezervasyon sayfasında Windsor Sarayı’nın da bu yerler kapsamında olduğu belirtilmektedir. Seyahat planlamanız çerçevesinde London Pass kartını alabilirsiniz. London Pass kartının nisan 2022 itibariyle fiyatı yaklaşık 84.00 Euro.
4) Kombine Turlar: Daha önce Stonehenge yazımızda da belirttiğimiz üzere. Windsor Kalesi ile kombine bir şekilde bir çok tur düzenlenmektedir. Bunlardan sizlere önereceğimiz iki seçenek bulunmaktadır. Birincisi Windsor Kalesi + Stonehenge + Oxford kombo turudur. (Tıklayınız) 11 saat süren bu turda bu üç lokasyonu rehber eşliğinde geziyorsunuz. Her şey dahil fiyatı oldukça uygun: yaklaşık 82,59 Euro.
Diğer seçenek ise Windsor Kalesi + Stonehenge ve Roma Hamamları’na yapılan rehberli tur. (Tıklayınız) Süresi 12 saat ve yazımız tarihi itibariyle fiyatı yaklaşık 101 Euro.
Windsor Sarayı Ziyaret Saatleri
Windsor Kalesi; 1 Kasım – 28 Şubat tarihleri arasında 10.00 ile 16.15 saatleri arasında açıktır. Son ziyaret saati 15.00’dır. 1 Mart – 31 Ekim tarihleri arasında 10.00 ile 17.15 saatleri arasında açıktır. Son ziyaret saati 16.00’dır. 3 Temmuz, 7 Eylül, 2-3 Ekim 2019 tarihlerinde kale saat 16.00’da kapatılıyor. 25-26 Aralık tarihlerinde kale tamamen kapalıdır. Yaz ve tatil dönemlerinde ziyaretçi yoğunluğu olduğundan biletinizi çok önceden almanız önemlidir. Sabah saatleri yoğun olduğu için öğleden sonraya randevunuzu almanızı öneririz.
Ziyaret Tavsiyeleri
- Windsor Sarayı’nı (Kalesini) ziyaretiniz tahminen min. 2.5-3 saat sürecektir. Kaleye girişte havaalanını aratmayan olağanüstü güvenlik önlemlerinden geçiyorsunuz. Kaleyi ziyaret ettikten sonra çıkışta yer alan kafelerde dinlenebilir, yemek yiyebilir, çay dükkanlarını gezebilirsiniz,
- Londra’ya 40 kilometre uzaklıkta bulunan Windsor Sarayı’na arabayla giderseniz çevrede arabanızı park edebileceğiniz geniş alanlar var, ancak ücretli,
- İçeride fotoğraf çekilmesine kesinlikle izin verilmemektedir, gelmeden önce fotoğraf makinelerinizi getirmemenizi öneririz.
- Saat 10 civarında muhafız değişimi töreni olmaktadır. Denk getirebilirseniz mutlaka izlemenizi öneriyoruz.
Kalenin dış bahçeleri de çok güzeldir. Zaman ayırmanızı öneririz.
Bu yazımızda kapsamlı bir şekilde Windsor Sarayı’nı inceleyerek tarihçesi, bölümleri ve ulaşım imkanları hakkında bilgiler verdik. Bu bilgilere ek olarak Windsor Sarayı giriş ücreti, Windsor Sarayı bilet ve turları konusunda sizlere önerilerde bulunduk. Fotoğraf ve düşüncelerinizi iletirseniz memnuniyet duyarız.
Önerilecek herhangi bir sonuç bulunamadı.