Londra’ya seyahat ettiğinizde değerli vaktinizi güzel bir biçimde değerlendirmek isterseniz Harry Potter Stüdyo Turu yapabilir, Harry Potter filmlerinin çekildiği sahneleri, eşyaları, maketleri gezebilirsiniz. Stüdyo turuyla birlikte film setini de görme imkânınız bulunuyor. Stüdyo turu yaparken, birden kendinizi Harry Potter’in sihirli dünyasında buluyorsunuz.
Yazımıza Harry Potter Stüdyo’sunun tarihçesi ile başlıyorsunuz dilerseniz aşağıdaki içerik tablomuzdan doğrudan tur ve bilet değerlendirmelerinin yer aldığı bölüme geçebilirsiniz.
İçindekiler
Harry Potter Stüdyosu Tarihçesi
2001 yılında “Felsefe Taşı” adıyla gösterime giren Harry Potter’in bu kadar sevileceğini ve ilgi göreceğini yapım ekibi bile hayal edememişti. Büyücülerin, cadıların, canavarların ve goblinlerin kol gezdiği dünyada, gözlüklü küçük bir çocuğun ve arkadaşları milyonların kalbinde taht kurdular.
2010’da film serisi tamamlandığında yapım ekibinin elinde binlerce karmaşık ve birbirinden ilginç eserler kaldı. Warner Bros Şirketi, film sahnelerinin, kostümlerin, malzemelerin film hayranlarıyla buluşabilmesi için Watford’da film çekimlerinin yapıldığı alanın yan tarafına 31 Mart 21012’de müze ve sergi tarzı bir alanı açtılar. Bu nedenle Harry Potter Stüdyosu’nu “Harry Potter Müzesi” olarak da adlandırabiliriz.
Harry Potter Stüdyosu Bölümleri
Stüdyoya girdiğinizde geniş bir salonda film karakterlerinin portelerini, uçan arabayı ve Harry Potter’in merdiven altı odasını görüyorsunuz. Tura başlamadan önce film serisinin arka planı ve Harry Potter Stüdyo Turu hakkında kısa filmler izliyorsunuz. Filmin sonunda rehber salonun arkasındaki perdeyi açtığında kendinizi Hogwarts’ın yemek salonunda buluyorsunuz.
Büyük Salon
Filmde devasa büyüklükte görülen ve herkesin yemeklerini toplu olarak burada yediği salon 2000 yılında inşa edildi. Salonda, iki büyük masa, odanın en üstünde öğretmenler masası var. Bunlarla birlikte Profesör Dumbledore’un kürsüsü ve House Points Counter da dâhil olmak üzere Harry Potter film dizisi için yapılan el yapımı sahne parçaları bulunuyor.
Sergi Salonu
Film serisinde kullanılan kostümler, sahne malzemeleri, efektler, aksesuarlar ve makyaj malzemeleri sergileniyor. Aktörlerin el izlerinden peruklarına kadar film serisinde kullanılan bütün materyalleri bulabilirsiniz. Çocukların en çok eğlenecekleri ve sevecekleri Harry Potter Stüdyo Turu bu bölümdür. Burada uçan süpürgelere binebiliyorlar, nesneleri bir düğmeyle hareket ettirebiliyor.
Potions Classroom (Zehir Sanatları Sınıfı)
Sınıfa girdiğinizde duvarlarda 950’den fazla iksir kavanozunun yer aldığı raflar gözünüze çarpıyor. Bu kavanozların içlerinde; yerel bir kasap dükkânından pişmiş hayvan kemikleri, kurutulmuş yapraklar, otlar ve sahne departmanı tarafından büzülmüş kafalar bulunuyor. Her kavanozun üzerinde etiket yer alıyor. Etiketler elle Latince ve İngilizce dillerinde yazılmış, şişeler özenle yerleştirilmiştir.
Profesör Dumbledore’un Odası
Fantastik dünyadan esintiler bulacağınız odada, Dumbledore’un kıyafetlerini, çalışma masasını gerçeklik havuzunu, bellek dolabını ve küllerinden doğan Anka kuşunu görebilirsiniz.
Profesör Umbridge’in Odası
Sihir Bakanlığı’nda görev alan Profesör Dolores Umbridge’i kedilere olan merakıyla tanırsınız. Pembe odasına girdiğinizde çeşitli hareketli kedi yavrularını içeren plaka koleksiyonunu, kristal topları, cadı şapkaları ve yün toplarını inceleyebilirsiniz.
Platform 9¾
Ailelerin çocuklarını büyücülük okuluna gönderdikleri tren istasyonundaki peronun adıdır. Filme konu olan trenin içini gezebilirsiniz. Harry Potter’in kompartımanını ve meşhur gözlüğü sergileniyor. Duvardan geçen valizleri görebilirsiniz. Platformda hareketli zeminler, çikolata kurbağaları ve uçan ruh emicileri bulunuyor.
Diagon Yolu
Harry Potter ve arkadaşlarının alışveriş yapmak için sık sık gittikleri caddedir. Harry Potter’in devamlı ziyaret ettiği Olivanders dükkanını inceleyebilirsiniz. Dükkânların vitrinlerinde ilginç kıyafetler, şişeler, baykuşlar ve sihirli sopalar bulunuyor. Dükkânlara giremiyorsunuz ancak caddede gezebiliyorsunuz.
Harry Potter Stüdyosu’na Ulaşım
Stüdyo turuna kendi arabanızla, tur otobüsleriyle ya da trenle gidebiliyorsunuz. 1.5 saate yakın yolculuk süresi ve de Londra’da ulaşımın pahalılığı göz önünde bulundurulduğunda aşağıda tur bölümünde önerdiğimiz Harry Poter Stüdyo Turları’na ulaşım dahil olup; tur kapsamında gitmeniz mantıklı olacaktır.
Eğer tur bileti almadan kendi başınıza gelmek isterseniz, trenle Londra Euston (20 dakikalık yolculuk) veya Birmingham New Street’te (1 saatlik yolculuk) binip, Watford Junction durağında iniyorsunuz. Watford Kavşağında Harry Potter Stüdyo’suna giden 311 no’lu servis otobüslerine biniyorsunuz.
Harry Potter Stüdyo Turları ve Giriş Ücretleri
Ücretsiz giriş imkanı 4 yaş ve altındaki çocuklar için mevcuttur. Fakat onlara da bilet kesiliyor. Bu biletlerle girdikleri bölümlerde kaşeler vuruluyor. Yukarıda bahsettiğimiz üzere özellikle turizm sezonunda (belirli bir kapasitesi olan) stüdyolar aşırı yoğun olduğundan turunuzu & biletinizi önceden internet üzerinden almanızı öneriyoruz. Zaten halihazırda gişesinden bilet satışı yapılmamaktadır. Sizler için derlediğimiz Harry Potter Stüdyo Turu fiyatları ve turları aşağıdaki gibidir:
1-) Gidiş-Dönüş Londra Transferli – Harry Potter Stüdyo Turu (Tıklayınız): Yaklaşık 11.300 kullanıcıdan 5 puan üzerinden 4.7 puan alan ve en çok tercih edilen bu tur kapsamında Harry Potter Stüdyolarına gidiş-dönüş ulaşım imkanı ve stüdyo turuna giriş imkanı sağlanıyor. Fiyatı yazımız tarihi itibariyle yaklaşık 100 Euro. Yalnız dikkat edilmesi gereken nokta tur saati olarak seçtiğiniz saat; stüdyolara Londra’dan kalkış saatidir. Örneğin; saat 12’ye bilet aldıysanız saat 14:00’da stüdyolara giriş yapacaksınız demektir. Yaklaşık 3 saat süren turun ardından tur otobüsünüz sizi Londra’ya geri götürecek. Tüm bunlar değerlendirildiğinde yaklaşık 7 saatlik bir tur söz konusudur.
Bu turun Londra hareket noktası aşağıda yer alan konum bilgilerine eklenmiştir. Dilerseniz akıllı haritamızdan yol tarifi (yürüyerek, toplu ulaşım vb.) alabilirsiniz.
Eğer tur bileti bulamadıysanız, ikinci bir seçenek olarak Tiqets sitesinde yer alan Harry Potter Turu’na (Tıklayınız) göz atabilirsiniz. Fiyat olarak ilk önerdiğimiz tura yaık bir fiyata sahiptir. Tarih-zaman ve fiyatları karşılaştırarak kendinize en uygun turu seçebilirsiniz.
2-) Harry Potter İngilizce Rehberli Tur – Londra Transfer Dahil (Tıklayınız): Bu tur tam rehberli tur. Yani tüm stüdyoları rehber eşliğinde + küçük tur grubuyla (maks. 15 kişi) geziyorsunuz. Ayrıca rehberinizi daha iyi duyabilmeniz için size bir kulaklık da veriliyor. Tur süresi yaklaşık 5 saat, hakkında yazımız tarihi itibariyle 2.000’den fazla olumlu yorum var. Turu düzenleyen City Wonders dünyaca ünlü bir tur firması ve güvenilir. Ancak bu “tam” rehberli turun fiyatı biraz yüksek: 216 Euro.
Eğer bir Harry Potter hayranıysanız bu turlar paranızın karşılığını fazlasıyla vereceğini düşünüyoruz.
Ayrıca Londra Kalesi yazımızda anlattığımız London Pass ya da London Explorer Pass gibi tur – bilet kartlarının stüdyolarda geçerli olmadığını belirtmek gerekir.
Giriş Saatleri
Yılın her zamanı ve her günü Harry Potter Stüdyo Turu yapabiliyorsunuz. İlk servis otobüs kalkış saati 07.30’dur. Sabah 08.30’da Stüdyo Tur kapılarına açıyor. Tur başlangıcınız 09.00’dur. Öğleden sonra 16.30’da tur kafilesi son olarak kabul ediliyor. Studyo turun kapanış ve son dönüş otobüsünün saati 20.00’dir.
Tatil dönemlerinde aşırı kalabalık olduğundan biletinizi aylar öncesinden ayırmanız, sabahın erken saatleri için randevu almanız ve yanınızda fazla eşya bulundurmamanız önemlidir. Bu nedenle online bilet almadan ya da tur rezervasyonu yapmadan doğrudan stüdyoya gelmemenizi öneriyoruz.
Yukarda belirttiğimiz üzere tur rezervasyonu yaptığınız saat Londra’dan otobüs kalkış saatidir. Eğer Londra’dan kendiniz otobüsle gelecekseniz, ulaşım 1.5 saatten fazla sürdüğü için randevu saatinizi ayarlayarak otobüse veya trene binmeye dikkat etmeli ve olası aksaklıkları & gecikmeleri de hesap etmeniz gerekmektedir.
Ziyaret Tavsiyelerimiz
- Harry Potter Turları çocuklar için çok güzel bir aktivitedir, yaklaşık 3 saat zaman geçireceksiniz, aşırı yoğunluk olmasına rağmen organizasyon çok iyi olduğundan (çünkü rezervasyonlar zaman dilimine göre yapılmaktadır.) rahat gezeceksiniz,
- İçerideki aktiviteler biraz pahalı. Örneğin fotoğraf ve video çekimi yapıyorlar ve sadece bunun için 15 Euro isteniyor. Hediyelik eşyalar alabileceğiniz bölümler de mevcut. Ancak onlar da oldukça pahalı. Yiyecek – İçecek imkanları stüdyoların içerisinde mevcut, faydalanabilirsiniz.
- Stüdyo içerisinde birçok dilde kulaklık hizmeti var ancak maalesef Türkçe dil desteği yok.
Bu yazımızda Harry Potter Stüdyo Turu ile ilgili olarak stüdyoların tarihçesi, bölümleri, giriş ücretleri – tur bilgileri ve Harry Potter Stüdyo Turu fiyatları ile ilgili değerlendirmelerde bulunduk. Değerli yorumlarınızı ve fotoğraflarınızı bekliyoruz.