Dünyanın en eski Kalesi ve en büyük kale kompleksi unvanlarına sahip Prag kalesi Çek Cumhuriyeti’nin en çok ziyaret edilen yerlerinden biridir. Prag’a gittiğinizde bir kale ziyaret edeceğinizi düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Sarayları, tarihi kuleleri, kiliseleri, katedralleri, bahçeleri ve dar sokaklarıyla aslında başlı başına bir şehir karşınıza çıkıyor.
Kale, günümüzde resmi başkanlık ikamet yeri olarak kullanılıyor. Mekânları gezdiğinizde, Roma tarzından, Gotik, Rönesans, Barok ve Neo-klasik stillerine kadar dönem izlerini görebilirsiniz.
Yazımıza Prag Kalesi’nin tarihçesi ile başlıyoruz, sırasıyla bölümleri ve ulaşım imkanını inceleyip Prag Kalesi giriş ücreti, Prag kalesi bileti nasıl alınır, Prag Kalesi bilet türleri gibi konularda önerilerde bulunacağız. Dilerseniz aşağıdaki içerik tablomuzdan doğrudan Prag Kalesi bileti ve giriş ücreti değerlendirmelerinin yer aldığı bölüme geçebilirsiniz.
İçindekiler
Prag Kalesi Tarihçesi
Prag Kalesi, 880 yılında Prens Borivoj’ tarafından Vlatava nehrine hakim bir tepe üzerine ahşap olarak inşa edilmiştir. Kale içerisinde duvarları bulunan ilk bina Meryem Ana Kilisesidir, bugün ihtişamla yükselen Vitus Katedrali ve Aziz George Bazilikası 10’uncu yüzyılın ilk yarısında kurulmuştur.
Kale bugünkü halini II. Rudolf Dönemi’ndeki restorasyonlarla ve eklemelerle almış . Kaleye barok ve neoklasik bir tarz kazandırılmış. 1. Dünya Savaşı’ndan sonra kale, Çekoslovakya Hükümet binası olarak kullanılmaya başlanmış.
Prag Kalesi’nin Bölümleri
Bir kompleks görevini gören Prag kalesi kraliyet sarayı, St.Vitus Katedrali, St. George’s Bazilikası, Altın Yol, Rosenberg Sarayı, müzeleri, resim galerilerini ve saray bahçelerini içinde barındırıyor. Kompleksin tamamını gezmek isterseniz bir gününüzü ayırmanız gerekiyor. Yazımızın sonunda yer alan Seyahat Dosyaları bölümüne pdf formatında Prag Kalesi haritası ekledik. Dilerseniz indirebilir, dilerseniz çıktısını alabilirsiniz. Bölümleri anlatmaya başlayalım.
Eski Kraliyet Sarayı
Tam yeri bilinmemekle ve belgelendirilememekle beraber ilk kraliyet sarayının 9. yy’da ahşap bir bina olarak yaptırıldığı düşünülmektedir. Günümüze ulaşan saray yapısı ilk olarak imparator Charles IV zamanında inşaa edilmiştir. Kaleye yerleşen hanedanların restorasyonuyla ve eklemeleriyle bügünkü halini almış. Romanesk tarzıyla başlayan saray, zamanla Gotik tarza dönüştürülmüş. Saraya girdiğinizde kraliyet törenlerinin ve ziyafet vb. organizasyonların yapıldığı Vladislav Salonu’nu görmeden ayrılmayın.
Aziz Vitus Katedrali
Prag’ın en büyük ve en önemli dini yapısıdır. Yapımı 1344 yılında başlanan katedralin resmi tamamlanma tarihi 1929’dur ve Gotik mimarinin en güzel örneklerinden biridir. Dini hizmetlerin yanı sıra, Çek krallarının ve kraliçelerinin taç giyimleri de burada gerçekleşmiştir.
Katedral içinde; IV. Charles ve dört karısının, Bohemya Kralı George of Poděbrady’ın, Nepomuk’lu Aziz John’un ve de başpsikopsların mezarları bulunuyor. Katedrali ziyaret ettiğinizde; Güney Kulesi, Aziz Vaclav ve Kraliyet Şapellerini, ülkenin en büyük çanı olan Sigismund Çanını görebilirsiniz.
Katedralin muhteşem vitrayları, dış cephesinde yer alan ve kötü ruhları kovduğuna inanılan gargoylar (fiilen işlevi yağmur sularını dışarı atmaktır.) ve rölyefleri incelemeden çıkmayın. Ek olarak katedralin 96 metre uzunluğunda ve de 279 basamaktan oluşan merdiveninden kulesine çıkabilir muhteşem Prag manzarasını seyredebilirsiniz.
Aziz George Bazilikası
Prag Kalesi’nin üçüncü avlusundan aşağı doğru devam edince manastırı görebilirsiniz. Aziz George Bazilikası Prag Kalesi’nde kurulan ikinci kilisedir. İlk kilise 920 yılına ikinci kilise 973 yılına tarihlenmektedir. Bir çok kez yıkılan ve yanan bazilika 1887 – 1908 yılları arasında yenilenmiş ve kışla olarak kullanılmıştır. Yapı günümüzde geçici sergiler için müze olarak kullanılmaktadır. Müzede 19. yy Çek sanatına dair eserler sergileniyor. Navratil’in Tilki Avı, Schikaneder’in Hradcany’de Akşam, Manes’in Josefina ve Ales’in Podebradyli Jiri ile Matthius Cornivus isimli tabloları ile Mylsbek’in Ardo Atı isimli heykeli öne çıkan eserlerdir.
Aşağıda bilet ve giriş ücretleri bölümünde de değerlendirdiğimiz üzere burada özellikle akşamları klasik müzik konserleri olmaktadır. Dilerseniz bu konserler için yerinizi ayırtabilirsiniz.
Prag Kalesi Resim Galerisi
Kökeni 16’ıncı yüzyıla dayanan Resim Galerisi Prag Kalesi 2. Avlusu’ndaki restore edilmiş binalarda yer alıyor. Sergide sadece Bohemya değil çeşitli Avrupa’lı ustaların Rönesans ve Barok döneme ait eserleri sergileniyor. Öne çıkan eserler arasında; Hans von Aachen’in “Bir Kızın Portresi”, Rubens’in “Olimpiya’da Tanrılar”, Rudolf’un üç katlı portresi, Tiziano’nun “Tuvalet Masasında Oturan Genç Kız”, Tintoretto’nun “İsa’nın Kırbaçlanması” bulunuyor.
Altın Yol (Golden Lane)
Altın Yol, Prag Kalesi’nin belki de en şirin bölümüdür. Prag Kalesi’ni Güneybatı’dan Kuzeydoğu’ya doğru kat ediyor. Altın Yol adının kökeni 15 no’lu evden de görüleceği üzere burada zamanında kuyumcuların bulunmasıdır. Bu nedenle orjinal adı “Goldsmith Lane” olan yol zamanla “Golden Lane” adını almıştır.
Rengarenk boyanmış ve kutu gibi evler birçok tarihi kişiliğe tanıklık yapmıştır. 22 no’lu evde yazar Franz Kafka; Bir gardiyanın yaşadığı Rönesans dönemi “Kırmızı Musket” olarak adlandırılan 13 no’lu ev; 14 no’lu evde ise ünlü falcı Madame de Thebes yaşamış.
Kraliyet Bahçeleri
1534 yılında Kral I. Ferdinand tarafından kurulmuştur. İngiliz tarzında tasarlanmış ve düzenlenmiştir. Prag Kalesi içerisinde 10’un üzerinde bahçe yapısı bulunmakla birlikte en geniş ve güzel olanı bu bahçelerdir. Barındırdığı yüzlerce yaşındaki ağaçlarıyla ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Günün yorgunluğunu atmak için, bahçenin güney kısmında hem şehir manzarasını izleyebilir hem de canlı konser izleyebilirsiniz. Bahçe içerisinde Rönesans top sahası bulunuyor. 1950’de eklenen çekiç figürü de ilginizi çekebilir.
Prag Kalesi Ulaşım
Kaleye tramvayla rahatlıkla gelebilirsiniz. Národní třída ya da Malostranská metro istasyonlarından 22 no’lu tramvaya binip, Prazsky Hrad (Prag Kalesi) durağında iniyorsunuz. 5 dakikalık bir yürüyüşle Prag kalesi ikinci avlusundan giriş yapabilirsiniz.
Ancak bu durakta indiğiniz zaman biraz yokuş çıkmanız olasıdır. Bu nedenle Prag Kalesi’nin ana durağında (Pražský Hrad) inmek yerine tramvay Pohořelec’e ulaşana kadar yolculuğunuza devam edin. Ana kale girişine yokuş aşağı yürüme mesafesinde (10 dakikalık) bir yerde inmiş olacaksınız. Aşağıya Prag Kalesi resmi sitesinden tedarik ettiğimiz, ulaşım imkanlarının gösterildiği bir harita koyuyoruz.
Prag Kalesi Ziyaret Saatleri
Kaleyi ziyaret için yaz ve kış sezonları uygulanıyor. Yaz sezonu 1 Nisan – 31 Ekim; Kış sezonu 1 Kasım – 31 Mart tarihleri arasındadır. İki sezonda da Prag kalesi kompleksi ziyareti 06.00 ile 22.00 saatleri arasındadır. Tarihi binalara giriş saati ise 09.00’dur. Yazın akşam 17.00’a, kışın ise 16.00’ya kadar ziyaret edebiliyorsunuz.
Prag Kalesi Bileti ve Giriş Ücretleri
Prag Kalesi avlusuna giriş ve katedralin içinde belli bölümlere giriş ücretsizdir, ancak içindeki yapıları görmek ücretlidir. Yılda 2.5 milyon kişinin ziyaret ettiği Prag Kalesi’nde yılın her döneminde az ya da çok giriş bileti kuyruğu mevcuttur. Kalenin resmi sitesinde bilet türleri hakkında bilgiler bulunmasına karşın (tıklayınız), online bilet almak için bir adres bulunmamaktadır; online bilet için sizlere Tiqets ve Getyourguide sitelerini önereceğiz.
Biletler Prag Kalesi’nin resmi web sayfasında yer aldığı üzere A, B ve C olarak paket halinde satılıyor. Kompleks içinde hangi bölümleri gezmek istiyorsanız ona göre bilet almalısınız. Prag Kalesi’ne kısıtlama olmaksızın gezi imkanı veren bilet türü A bilet türü olup, bu bileti online olarak satın alabilirsiniz. B ve C bilet türleri gişede satılmaktadır.
A ve B bilet türleri birbirine yakın olup, Aziz Vitus Katedrali, George Bazilikası, Altın Yol gibi yerleri kapsarken; C bilet türü ise bu iki biletten tamamen farklı olarak Aziz Vitus Katedrali’nin Hazine Koleksiyonu’na giriş imkanı tanımaktadır.
1-) Prag Kalesi Hızlı Giriş Bileti (Tıklayınız-1) ya da (Tıklayınız-2) : 2023 yılı ağustos ayı itibariyle Ortalama fiyatı 18 Euro olan Bu tam bilet ile Prag Kalesi’nin tüm bölümlerine erişim sağlayabilirsiniz. A-B ya da C ayrımı yok. Giriş ücreti için bilet kuyruğuna girmeden doğrudan online biletiniz ile size gönderilen maildeki barkodu okutarak giriş yapıyorsunuz. Bilet çıktısına gerek yok. Sadece mecburi olarak güvenlik kontrolünden geçiyorsunuz. Bilet kapsamında ayrıca tanışma noktasında 10-15 dakikalık ücretsiz bir sunum ve karşılama yapılıyor.
2-) Prag Kalesi 1-1,5 Saatlik Rehberli Tur (Tıklayınız): Prag ve Çekya Avrupa’daki bir çok şehre göre turların çok daha uygun fiyatlı olduğu bir yer. Bu tur ile ort. 3 euro daha fazla harcayarak 1-1,5 saat süre ile Prag Kalesi’ni rehber eşliğinde gezebilirsiniz. Her ne kadar 1-1,5 saat Prag Kalesi’nin bütünü düşünüldüğünde kısa bir süre olsa da fiyat/performans olarak tercih edilebilir.
3-) Prag Kalesi 3 Saatlik Rehberli Tur (Tıklayınız): Profesyonel bir rehber eşliğinde Prag Kalesi’ni 3 saat boyunca geziyorsunuz. Gezi grubunuz küçük grup yani maksimum 15-20 kişilik. Bu sayede rehberinizle daha iyi iletişime geçebilir ve daha iyi takip edebilirsiniz. Bu turun 2023 yılı itibariyle fiyatı yaklaşık 34 Euro.
4-) Prag Kart Kullanın: Liste fiyatı kişi başı 54 Euro olan Prag Kart ile Prag’ta yer alan 70’den fazla noktaya ücretsiz giriş yapabiliyorsunuz ve onlarca noktada indirimli giriş yapabiliyorsunuz. Eğer gezi programınız 2-3 günü kapsıyorsa bu çerçevede Prag Kart satın almayı düşünebilirsiniz.
5-) Aziz George Bazilikası – 1 Saat Klasik Müzik Konseri (Tıklayınız): Yazımızda da belirttiğimiz üzere Aziz George Bazilikası’nda Salı ve Cumartesi akşamları klasik müzik konserleri düzenlenmektedir. Girişi rezervasyonla olan bu konserler genellikle 17:30’da başlayıp 1 saat sürmektedir. Dilerseniz yerinizi ayırtabilirsiniz.
Ziyaret İpuçları
- Prag Kalesi’ne yazımızın ulaşım bölümünde de önerdiğimiz üzere yukardan giriş yapmanızı tavsiye ediyoruz, bu sayede yokuş çıkmadan gezmiş olursunuz. Rahat ayakkabılar giyerseniz daha az yorulursunuz. Sıcak havada yanınıza su almayı ihmal etmeyiniz. Kale etrafında elektrikli bisiklet imkanları da mevcut. Ek olarak kalenin yokuşu nedeniyle bebek arabasıyla gezmenin ve pusetle çıkmanın oldukça zor olabileceği unutulmamalı. Merdivenlerde bu ihtimali düşünmemişler.
- Eğer akşam üzeri çıkarsanız dönüşte Prag manzarasını akşam seyretme imkanınız da bulunacaktır. Ayrıca akşam & gece bazilikada klasik müzik dinletileri olabiliyor. Akşam da ziyaret edilebilir.
- Kış aylarında geliyorsanız (örneğin Aralık) kale tepede olduğundan sert rüzgar olabilir. Bu nedenle özellikle bere ve eldiven bulundurmalısınız.
- Genellikle Saat 13:00’de (Cumhurbaşkanlığı’nın burada bulunması nedeniyle) çek askerlerinin geçit töreni ve bando gösterisi oluyor. Denk gelirseniz izlemenizi öneririz.
- Çekya AB üyesi ancak Euro kullanmayan bir ülke. Döviz bürolarında Euro – Çek Kronu çeviri konusunda maalesef sıkıntı var. 1 Euro’nun karşılığı döviz ofislerinde çok farklı olabiliyor.
- Kale içerisinde yeme-içme ve alışveriş anlamında gireceğiniz bazı yerlerde kredi kartı geçmiyor. Bu nedenle yanınızda nakit para bulundurmanızı öneriyoruz.
Bu rehber niteliğindeki yazımızda Prag Kalesi’nin tarihçesini, bölümlerini, görülmesi gereken yerlerini sizlerle paylaşıp; Prag Kalesi giriş ücreti 2020, Prag Kalesi online bilet alma gibi konularda tavsiyelerde bulunduk. İyi geziler diliyoruz, fotoğraflarınızı ve yorumlarınızı bekliyoruz. Teşekkürler.