Madrid’in kalbinde inci gibi parlayan Prado Müzesi dünyanın en önemli sanat müzelerindendir. Prado’yu diğer müzelerden ayıran fark, İspanyol Kraliyet ailelerinin koleksiyonlarından oluşmasıdır. Müzede 12. Yüzyıldan 19. Yüzyılın ilk çeyreğine kadar yapılmış resim ve heykel koleksiyonlarını görebilirsiniz.
Prado koleksiyonunda 8.000 binden fazla resim, çizim ve taslak, binlerce heykel, antik eşyalar, sikkeler sergileniyor. Neo-klasik yapısıyla ve birçok “en”leriyle müze ziyaret edilmeyi hak ediyor.
Yazımıza Prado Müzesi’nin Tarihçesi ile başlıyoruz sırasıyla bölümleri, görülmesi gereken eserleri, Prado Müzesi online bilet alma ve Prado Müzesi giriş ücreti gibi konulara değineceğiz. Dilerseniz aşağıdaki içerik tablomuzdan doğrudan bilet ve giriş ücreti değerlendirmelerinin olduğu bölüme geçebilirsiniz.
İçindekiler
Prado Müzesi’nin Tarihçesi
1785’de İspanya Kralı III. Charles‘ın mimar Juan de Villanueva’ya bir müze binası siparişi vermesiyle Prado müzesi tarihçesi başlıyor. Savaşlar nedeniyle müzenin tamamlanması ancak 1819’da olmuş.
Müzenin koleksiyonun artması ve genişlemesi 1868’de Kraliçe Isabella döneminde olmuş. Kraliçe, ülkedeki bütün krallıklardan ve asillerden koleksiyonları toplayarak koleksiyonu zenginleştirmiş. Kraliyet Resim ve Heykel Müzesi olan müzenin adını da Prado Müzesi olarak da değiştirmiş.
Prado Müzesi Bölümleri
Modern ve havadar bir yapıya sahip Prado Müzesi ziyaretçileri bunaltmıyor. Binlerce koleksiyonun sergilenebilmesi için binalar eklenmiş ve müze bir kompleks haline getirilmiş. Buna rağmen hala koleksiyonun tamamı sergilenemiyor. Her sanatçı ve eser için ayrı bir bölüm açılmış. Binlerce koleksiyon arasında kaybolmamak ve eser atlamamak için girişte verilen broşürü almayı unutmayın. Böylece görmek isteyeceğiniz eserleri atlamamış olursunuz. Ayrıca yazımızın sonunda yer alan seyahat dosyaları bölümüne müze tarafından sunulan gezi rotasını (ispanyolca) ekliyoruz. Dilerseniz kullanabilirsiniz.
Prado Müzesi’nde Görülmesi Gereken Eserler
Müzede son derece önemli sanatçıların eserleri yer alıyor. Bunların arasında; Goya, Bosch, Tintoretto, Velazquez, Rubens, El Greco, Fra Angelica, Van Der Weyden, Mantegna, Tiziano, Ribera ve Murillo’nun eserlerini bulabilirsiniz.
Bosch – Dünyevi Zevkler Bahçesi
Hieronymus Bosch’un “Tuin Der Lusten” (Dünyevi Zevkler Bahçesi), Prado Müzesi’nde mutlaka görmeniz gereken bir başyapıttır.
İspanyolların “El Basco” olarak adlandırdıkları sanatçının bu eseri üç ayrı bölümden oluşuyor. Tablo, dünyanın varoluşundan 3 gün sonrasını anlatıyor. Tablonun okuması soldan sağa doğru yapılmaktadır. Sol panelde, Hz. Adem ile Hz. Havva’nın içinde yer aldıkları cennette tanrı Havva’yı uykudan yeni uyanan Adem ile tanıştırmaktadır. Ademin tanışma anındaki bakışları kayda değer bir detaydır. Cennet tasvirinin arka planında egzotik hayvanlar ve bitkiler resmedilmiştir. Bosch’un o dönem çok az bilinen bu canlıları o dönemki eserlerdeki çizimlerden gördüğü bilinmektedir. Tanrı’nın hemen arkasında elma ağaçları yer almaktadır ve işlenecek günahlara işarettir.
Resme ismini veren orta paneldir: Dünyevi Zevkler Bahçesi. Aslında panel birleşimlerine dikkat edecek olursanız bu panel solundaki cennet panelinin devamıdır. Orta panelde eğlenen insanlar, birbirinden farklı egzotik bitkiler ve meyveler, egzotik hayvanlar hep birlikte yer almaktadır. Eserde resmedilen tüm figürler çıplaktır. Burada utanma duygusunun yokluğuna vurgu yapılmaktadır. Panelin ortasındaki havuzda çıplak kadınlar resmedilmiştir. Ortadaki havuzun etrafında at üstünde resmedilen çıplak erkek figürleri onları baştan çıkarmaya çalışmaktadır. Orta panelde esere hakim olan tema çığrından çıkmış cinselliktir.
Son panel cehennem tasviridir. Kapıdan giren ışık sahneyi aydınlatmaktadır. Ateş kuyuları, kan akan nehirler, içi ceset dolu göl, zebaniler.. Bosch’un hayal gücü ve tasviri inanılmazdır.
Bosch eserin arka yüzüne başka bir resim daha yapmıştır. Panel üzerine yapılan eserin dış kapakları kapatıldığında; dünyanın yaratılış esnasındaki hali eseri ortaya çıkmaktadır. İlginç olan dünyanın Galileo’dan çok önce yapılmasına rağmen yuvarlak olarak resmedilmesidir.
Velazquez – Nedimeler
Velazquez’in “Las Meninas” (Nedimeler); Gerçeğin gerçek ressamı olarak tanımlanan sanatçının bu eseri Picasso’yu bile derinden etkilemiştir. Öyle ki bu eser üzerine yaptığı 58 çalışma Barselona’da sergileniyor.
Eser, üç boyutun tabloya aktarılmış halini yansıtıyor ve anı yakalayan bir fotoğrafı andırıyor. Sanatçı, bu resimde kendini, Prenses Margarita ve iki nedimesini çizmiştir. Eserdeki tablonun arkasında ressam Velazquez bize bakmaktadır. Aynadan bize bakan Prenses Margarita’nın annesi ve babası – kral ve kraliçedir. Resmin içindeki boy aynası ve nesnelerin yerleştirilmesi sizi resmin içine çekip alıyor.
Prado Müzesi’nde ayrıca Velazquez’in “The Drinkers” adlı eserini ve müzenin giriş kapılarından birinde sanatçının heykelini de görebilirsiniz.
Goya – 3 Mayıs Katliamı
Goya’nın Prado Müzesi içinde birçok eseri bulunuyor. Goya’nın 3 Mayıs 1808 tarihinde yapılan katliamı anlatan eseri olan “3 Mayıs Katliamı” sanat tarihi açısından ve İspanyol tarihine ışık tutması açısından oldukça önemlidir. Goya’nın bu eseri Fransızların Napolyon komutasında Madrid’i işgali sırasında direnen İspanyolları resmetmiştir.
Eserde tuvali aydınlatan ve odakta olan figür beyaz gömlekli ellerini iki yana açmış adamdır. Eserin teması, beyaz gömlekli adam ve silahları hazırmış vurmak üzere olan askerlerle olan “o an” dır. Fransız askerleri ayrı bireyler olarak değil daha çok insan dışı makineler gibi gösterilmiştir. Merkezde yer alan beyaz gömlekli figür; insan üstü bir büyüklükte çizilmiştir. Diz çökmesine rağmen büyüklüğünden ve kendine silah doğrultan askerlerden büyük olmasından bunu anlayabilirsiniz. Elinde stigmata vardır, yani İsa’nın çarmıha gerildiğinde ellerinde oluşan yaralar. Figürün duruşu da İsa’nın çarmıha gerilmesindeki duruşunu anımsatmaktadır. Goya’nın resmettiği figürler ve idam sahnesi gerçektir, 3 Mayıs sabahı kurşuna dizilen kurbanlar daha sonra toplu mezarlara gömülmüştür.
Goya – Saturn Oğlunu Yerken
Prado Müzesi’nde ayrıca Goya’nın, “Saturn Oğlunu Yerken” eserini kaçırmamanızı öneriyoruz. Goya’nın bu eseri esasen Yunan Mitolojisi’ne dayanmaktadır. Mitolojiye göre Saturn doğumlarının hemen ardından kendi yerine geçmelerine korktuğu için oğullarını yiyerek öldürmüştür. Mitolojik hikayesine rağmen bu eserde Goya ülkelerin kendi halkına uyguladığı şiddete ve eziyete atıf yaptığı düşünülmektedir.
Eserde Saturn bir “delilik” hali içerisindedir. Çocuk figürü bir yetişkin olarak çizilmiştir. Goya bu eseri evinin duvarına sıva üzerine yağlı boya olarak yapmıştır. Ölümünden 70 yıl sonra bu eser ve diğer eserler tuvale aktarılmıştır.
Goya – Çıplak ve Giyinik Maya, “Güneşlik” eserleri de Prado Müzesi’nde görmeniz gereken Goya eserleridir.
Diğer Eserler
- Albrecht Dürer’in “Kendi Portresi” ile “Adem ile Havva”; Alman ressam ve matematikçi olan Dürer, gerçeküstü çalışmalarıyla görülmesi gereken sanatçılardan birisidir.
- Pietre Bruegel’in “Triumph of Death” (Ölümün zaferi); Osmanlı minyatürlerini andıran eser, ölümün panoramik görüntüsünü canlandırıyor.
- Juan Sanchez Cotan’ın “Fruit and Vegetables” (meyve ve sebzeler); eser realist akımın öncülerinden olarak kabul ediliyor. İngilizlerin “stil life”, Fransızların “natüre-morte (ölü doğa)” olarak adlandırdıkları bu tarz dilimize “natürmort” olarak geçmiştir.
Diğer görmeniz gereken eserler aşağıdaki gibidir:
- 57b nolu oda: Juan de Flandes -The Crucifixion (Çarmıha Gerilme)
- 10a nolu oda: El Graco – The Nobleman (Asilzade)
- 16b nolu oda: Jose de Ribera – Jacob’s Dream
- 49 nolu oda: Fra Angelico – The Annunciation (Müjde)
- A odası: Rembrandt – Artemis
- 9 nolu oda: Peter Paul Rubens – The Three Graces (Üç Güzeller)
- 49 nolu oda: Raphael – The Cardinal
- 11 nolu oda: Titian – İmparator Charles V
Prado Müzesi Bileti ve Giriş Ücreti
Her yıl 3 milyondan fazla kişinin ziyaret ettiği Prado Müzesi, dünyanın en önemli ve kalabalık sanat müzelerinden biri olup giriş bileti için gişesinde uzun kuyruklar oluşmaktadır. Prado Müzesi giriş ücreti 2023 yılı itibariyle 18.00 Euro civarındadır.
Gerek zamanınızı verimli kullanmak gerekse yoğun kalabalıklardan uzak bir giriş sağlamak için Prado Müzesi biletinizi online olarak almanızı öneriyoruz.
Sizin için derlediğimiz Prado Müzesi bilet seçenekleri ve turlar aşağıdaki gibidir:
1-) Prado Müzesi Hızlı Giriş Bileti (Tıklayınız): Bu Prado Müzesi online bilet türü ile bilet için gişede beklemeksizin doğrudan müze girişinden telefonunuza / mail adresinize gelen barkodu temassız bir şekilde okutarak müzeye hızlı giriş sağlayabilirsiniz.
2-) Prado Müzesi Rehberli Tur (Tıklayınız): Yazımız tarihi itibariyle 52 Euro olan ve hakkında 812 olumlu yorum bulunan bu Prado Müzesi turunda ortalama olarak 2.5 saat boyunca profesyonel bir rehber eşliğinde Prado Müzesi’nin başyapıtlarını görüyorsunuz. İspanyolca ve İngilizce dil seçenekleri bulunan rehberli tur, yabancı dili bulunanlar için değerlendirilebilir bir seçenek.
3-) Prado Müzesi ve Reina Sofia Müzesi Kombine Rehberli Tur (Tıklayınız): Prado Müzesi’ne ilave olarak Madrid’te görmeniz gereken bir diğer sanat müzesi olan Reina Sofia Müzesi’ni İngilizce ve İspanyolca dil seçenekleri ile bu turda kombine bir şekilde gezebilirsiniz. Profesyonel rehber eşliğinde 4 saat süren bu turun yazımız tarihi itibariyle giriş ücreti 63 Euro.
Prado Müzesi’ne Ulaşım
Müzeye en rahat ve hızlı şekilde gelmek istiyorsanız metroyu kullanabilirsiniz. L2 kırmızı hattını kullanarak Banco de Espana durağında inebilirsiniz. L1 açık mavi hattı kullanarak Atocha durağında da inebilirsiniz. Fakat 10 dakika yürümeniz gerekiyor.
Prado Müzesi Ziyaret Saatleri
Prado; 1 Ocak, 1 Mayıs ve 25 Aralık resmi tatil günleri dışında her gün ziyarete açıktır. Müze 10.00 ile 20.00 saatleri arasında ziyarete açıktır. Sadece Pazar günleri akşam 19.00’da ziyaret sonlandırılıyor.
6 Ocak, 24 ve 31 Aralık tarihlerinde özel izinle 10.00 – 14.00 saatleri arasında Prado Müzesi ziyarete açıktır. Pazar gününe kadar 18.00 ile 20.00 saatleri arasında, Pazar günü ise 17.00 ile 19.00 saatleri arasında müzeyi ücretsiz gezebilirsiniz. Ancak ücretsiz giriş uygulaması Covid-19 salgını nedeniyle geçici olarak durdurulmuştur. Fakat ücretsiz olması nedeniyle yoğun kalabalık olacağından bir-iki saat öncesinden gelmenizde yarar vardır.
Ziyaret Tavsiyeleri
- Tatil dönemlerinde ve hafta sonlarında da müze aşırı kalabalık oluyor. Biletinizi online olarak alırsanız girişte kalabalıktan ve sıradan etkilenmezsiniz.
- Müzede daha fazla vakit geçirmek istiyorsanız günün erken saati için bilet almalısınız. Müze Biletleri ekibi olarak eğer sanat tarihine ilginiz varsa Prado Müzesi’ne bir tam gününüzü ayırmanızı öneriyoruz. İnceleyerek gezmeniz min. 5-6 saat sürecektir.
- Müzede fotoğraf çekmeye izin verilmiyor. Bu nedenle yanınızda fotoğraf makinesi getirmeyin.
- Kompleks içinde yiyecek ve içecek satan yerler bulunuyor. Ayrıca müzenin mağazası çok güzel özellikle sergilenen eserlerin puzzle versiyonları satılmaktadır. Almayı düşünebilirsiniz.
Bu yazımızda Prado Müzesi ziyaretinizle ilgili olarak bölümleri, tarihçesi, görülmesi gereken eserleri gibi konulara değindik. Ayrıca Prado Müzesi bileti, giriş ücreti gibi konularda önerilerde bulunduk. Değerli katkılarınızı bekliyoruz.
Üzgünüm, kriterlerinize uyan hiçbir şey yok.