Londra’nın ziyaret edilecek yerler arasında ilk sıralarda Londra St. Paul Katedrali alıyor. Bu Anglikan katedrali Londra Piskoposluğunun merkezidir. Barok tarzının en güzel örneklerinden olan bu katedral Rönesans döneminden kalmadır. Ünlü kişilerin ve kraliyet ailesinin cenaze ve düğün törenlerinin yapıldığı katedral, Prens Charles ile Lady Diana’nın düğünüyle gündeme oturmuştur.
Rehber niteliğinde bu yazımıza katedralin tarihçesi ile başlıyoruz. Dilerseniz aşağıdaki içindekiler tablomuzdan doğrudan Londra St. Paul Katedrali bilet ve giriş ücreti değerlendirmelerinin yer aldığı bölüme geçebilirsiniz.
İçindekiler
St. Paul Katedrali Tarihçesi
Katedralin bulunduğu alana daha önce üç kilise yapılmış. İlk kilisenin yapımı M.S. 600’lü yıllardır. Bir yangın sonucu kül olan bu kilisenin yerine 962 yılında Vikingler yeni bir kilise inşa etmişler. Ancak 1666 yılındaki ünlü Londra yangınıyla bu kilise de yanıp, gitmiştir.
Londra’nın ünlü mimarı Christopher Wren, 1675’de bugünkü Londra St. Paul Katedrali inşasını başlatmıştır. Katedral, inşaat bitmeden 1697’de ibadete açılmıştır. Mimarın en büyük eseri sayılan katedral, ünlü kubbeleriyle ve korosunun verdiği konserlerle ziyaretçilerin ilgi noktasıdır.
St. Paul Katedrali Bölümleri
Haç şeklinde bir yapıda olan Londra St. Paul Katedrali bir merkez iki de yan kubbeye sahiptir. Binanın ana giriş batı kapısıdır. Ancak buradan sadece önemli törenlerde giriş yapılabiliyor. Ziyaretçi girişleri doğu kapısından yapılıyor.
- Yüksek Sunak: Doğu kapısından girdiğinizde bu sunakla karşılaşıyorsunuz. 1958’den kalma bu sunak, mermerden, oymalı ve yaldızlı meşe ağacından yapılmıştır.
- Kubbe: 111,3 metreyle dünyanın en büyük katedral kubbelerinden birisidir. İç içe geçmiş üçlü kubbeden oluşuyor. Her kubbe farklı bölümlerden oluşuyor. Ziyaretçiler bu kubbelere çıkarak, Londra’nın manzarasını izleyip, bol bol fotoğraf çektiriyorlar.
- Fısıltı Galerisi: 257 adımla çıkabileceğiniz ilk kubbe Fısıltı Galerisi’dir. Akustiğinden dolayı, fısıltıyla söylediğiniz bir kelimenin bile kubbenin öbür tarafından duyulmasıyla bu adı almıştır. Maalesef 1 Nisan 2019’da bir ziyaretçinin kubbeden düşüp, ölmesi nedeniyle bu kubbe ziyarete kapanmıştır.
- Taş Galeri: 376 adımla (257’si Fısıltı galerisi ilave olarak 119 adım daha atacaksınız) çıkabildiğiniz ikinci kubbedir. Taştan inşa edildiği için bu adı almıştır. Daha fazla merdiven çıkmayı göze alamıyorsanız bu kubbede mola verip, Londra manzarasını seyredebilirsiniz.
- Altın Galeri: İç içe galerin en ufağı ve sonuncusudur. 528 basamak sonucunda bu kata ulaşıyorsunuz. 85 metre yükseklikteki bu alandan Thames nehri ve Tate manzaralarını izleyebilirsiniz.
- Şapeller: Tüm Ruhların Şapeli olarak adlandırılan Kitchener Anıtı kuzey kulesinde bulunuyor. 1925’de ölen Marshall Mareşal Lord Kitchener’e adanmıştır. Aziz Michael ve Aziz George, Mesih’in vücudunu tutan Bakire Meryem Lord Kitchener’ın heykelleri bulunuyor. Bu şapelle birlikte; St Dunstan’s, Aziz Michael ve Aziz George, St. Erkenwald ve St. Ethelburga, Amerikan Anıtı, Şövalyeler Lisans, İngiliz İmparatorluğu Nişanı şapellerini de gezebilirsiniz.
- Koro Bölmesi: Ahşabın hakim olduğu bu alanda sıralar ve kapakları Grinling Gibbons tarafından tasarlanmıştır. Bölmenin kuzey tarafındaki metal kapılardaki mimari tasarım ve işlemeler ilgi çekicidir. Koronun verdiği konserlerle ve günlük ilahileriyle en çok ziyaret edilen bölümdür.
- Batı Cephesi: İki kubbenin taçlandırdığı bu cephede, Katedralin koruyucu azizinin Hristiyanlığa dönüştürülmesini gösteren üçgen bir kabartma bulunuyor. Yukarıda, diğer elçiler ve dört müjdeci tarafından kuşatılmış St Paul’un figürünü görebilirsiniz.
Görülmesi Gereken Heykeller/Anıtlar
- Saraybosna (Nicola Hicks) Heykeli: katedralin doğusunda bulunuyor. 1993’deki Bosna Savaşına duyulan öfke için yapılmıştır. Bronzdan yapılan bu heykel kucağında ölmek üzere olan bir adamı taşıyan adamı tasvir ediyor.
- Sabah Kirişleri (Yoko Ono): Hz. İsa’yı tasvir için elinde bir fener tutan adam tasvir edilmiştir. Sabah ışığını yansıtması açısından da yukarıdaki pencerelerden beyaz iplikler dizilmiştir.
- Ayna (Rebecca Horn): Heykel batı ucunda bulunuyor. Katedralin tavanına asılı duran, ayna üzerine işlenmiş ay görüntüsünden oluşuyor.
Londra St. Paul Katedrali Bileti ve Giriş Ücretleri
Londra’nın sembol yapılarından olan bu katedrale yapılan dini ayinler dışında girişler biletle mümkündür. Bazı ayinler sırasında (özellikle pazar günleri) giriş ücretsizdir. Ancak bir turist olarak ayine katılırsanız katedrali gezmeniz oldukça zor olacaktır, ayrıca elinize tutuşturulan duayı almak zorunda kalıp ayinin bitmesini beklemek durumunda kalabilirsiniz 🙂
Online biletleri gişe fiyatlarına göre daha uygun fiyatlara satılan St. Paul Katedrali biletini önceden alarak katedral dışındaki güvenlik kontrol kuyruğuna giriyorsunuz. Güvenlik kontrolünden geçmek herkes için zorunludur. Ardından katedralin içerisindeki Hızlı-Giriş Bileti masasına mobil biletinizi sıra beklemeden gösteriyorsunuz. Böylece zaman kaybetmeden & vaktinizi bilet kuyruğunda harcamadan katedrali gezebilirsiniz.
1-) St. Paul Katedrali Bileti – Hızlı Giriş (Tıklayınız-1) ya da (Tıklayınız-2): Bu online bilet türü; daha önceden bahsettiğimiz gibi katedralin içinde bilet kuyruğunu pass geçerek hızlı giriş masasından giriş yaparak gezmenize imkan veriyor. Bu biletle katedralin tüm bölümlerine erişim sağlayabilirsiniz. 528 adım çıkarak kubbesine çıkabilir, Crypt bölümünü dahi gezebilirsiniz. Ayrıca, katedrali ziyaret edenlere katedral içerisindeki masalarda multimedya rehberler ve sesli rehberler ücretsiz olarak sunulmaktadır. St. Paul Katedrali Bileti’nin giriş ücreti 2023 yılı Mart ayı itibariyle yaklaşık 23 Euro’dur. Bazen bilet sitelerinin indirimleri olabilmektedir bu nedenle tüm siteleri kontrol etmenizde fayda var.
Biletinizi GetyourGuide ya da Tiqets üzerinden güvenle alabilirsiniz. Bilet sitelerinde ayrıca online biletlerin normal biletlere göre daha indirimli olduğu bilgisi yer almaktadır.
2-) Kombine Bilet Seçenekleri: London Eye yazımızda da anlattığımız üzere ilk kullanımından itibaren 30 gün geçerliliği olan London Explorer Pass kartı (Tıklayınız-1) ya da (Tıklayınız-2) ile seçtiğiniz 3-4-5 ya da 7 yere kombine bir şekilde giriş yapabilirsiniz. Duruma göre maddi olarak daha elverişli olan bu kart, London Eye, Madame Tussauds, Londra Zindanı gibi 20’nin üzerinde popüler yerde geçerlidir. Bu kartı seyahat planınız çerçevesinde tercih edip etmemek size kalmış. Bu kartın 2023 yılı Mart ayı itibariyle yaklaşık fiyatı 61 Euro.
Ziyaret Saatleri ve Ulaşım
Katedral 07.30’da sabah ayini ile güne başlasa da kapılarını ziyaretçilere 08.30’da açıyor. Katedralin galerini sabah 09:30’Dan itibaren ziyaret edebilirsiniz. Katedrali 16.30’a kadar ziyaret edebiliyorsunuz. Fakat saat 16.00’da son girişe izin veriyorlar. Öğle 12,30 ayin saati, 15.00’de koro saatidir. Ayini ve koroyu izlemek istiyorsanız bu saatlere biletinizi alabilirsiniz. Kubbeye çıkmak istiyorsanız, sabahın ilk saatlerine biletinizi alabilirsiniz.
Londra’nın merkezinde ve en işlek trafik içinde yer alan Londra St. Paul katedrali ulaşımı için en mantıklısı metrodur. Central Line hattını kullanarak St. Paul’s İstasyonu’nda iniyorsunuz. Katedrale en yakın istasyon burasıdır. Başka bölgelerden geliyorsanız Mansion House, Blackfriars veya Bank İstasyonlarını da kullabilirsiniz. Fakat 10 dakika yürümeniz gerekiyor.
Trenle gelmek isterseniz City Thameslink, Blackfriars, Cannon Street ve Liverpool Street İstasyonlarını kullanabilirsiniz.
Ziyaret Tavsiyelerimiz
- Kubbenin üstündeki seyir terasına çıkarak muhteşem Londra manzarasını görebilirsiniz ancak bu manzaraya asansör ile erişemiyorsunuz; 528 adım atmak zorundasınız,
- Katedral biletleri pazar günleri için satılmıyor. Ayrıca katedral diğer günler sabah 08:30’dan itibaren ziyarete açıkken kubbesine çıkışlara sabah 09:30’dan sonra izin veriliyor,
- Katedralde oldukça fazla sayıda görevli var ve de fotoğraf çekimine kesinlikle izin verilmiyor,
- Büyük turist gruplarından kaçınmak için sabah erken saatlerde gitmenizi öneriyoruz. Londra’nın sembol yapılarından biri olduğu için özellikle sezonda oldukça kalabalık oluyor,
- Katedralin tüm bölümlerini incelemeniz yaklaşık 1.5-2 saat zamanınızı alacaktır. Katedralin bahçesinde dinlenebilirsiniz.
Bu yazımızda Londra St. Paul Katedrali ziyaretinize rehberlik etmesi amacıyla katedralin tarihi, bölümleri, ulaşım gibi konularda bilgiler vererek. Bilet, Online bilet ve giriş ücreti gibi konularda önerilerde bulunduk. Değerli yorumlarınızı bekliyoruz.